De patenttrol die in november 368 miljoen dollar van Apple won omdat het de iPhone-producent inbreuk pleegde op een serie VPN-patenten, opent nu het vuur op Cisco. In 2010 startte het patentbedrijf een rechtszaak tegen onder meer Apple, Cisco, NEC en Siemens. Na de overwinning op Apple, stond patentbedrijf VirnetX gisteren voor de rechter om 258 miljoen dollar te eisen van Cisco wegens patentinbreuk.

'Trol niks uitgevonden'

Cisco verdedigt zich door te stellen dat VirnetX beveiligde communicatie online niet heeft uitgevonden. De netwerkgigant gebruikt naar eigen zeggen een industriestandaard van VPN en pleegt daarmee geen inbreuk op de patenten van de eiser.

Cisco wordt nu aangevallen met een patent op een beveiligd DNS-systeem en het toewijzen van een IP-adres om een beveiligde verbinding op te zetten. En twee octrooien die praktsich over hetzelfde gaan.

VPN-trol stapelt overwinningen

Behalve Apple is ook Microsoft reeds verslagen door de actieve patenttrol. De softwaregigant moest drie jaar geleden 106 miljoen dollar betalen voor het implementeren van een beveiligd communicatieprotocol in Windows XP en Server 2003. En na de overwinning in november op Apple diende het bedrijf meteen een claim in op nieuwe producten van Apple die niet waren gepakt in de vorige zaak.

VirnetX is een typisch patentbedrijf dat zelf geen producten maakt, maar een stevige portfolio patenten verzamelt om licentiegeld van andere bedrijven te innen. Deze 'non-practicing entity' kondigde toen de aanklacht werd geformuleerd aan zelf met VPN-producten te komen, maar 3 jaar later is de productpagina van de site verdwenen.

VirnetX verzamelt door

De patenttrol bezit tientallen patenten op onder meer het opzetten van een beveiligde verbinding tussen client en domein en op een VPN-certificaatsysteem. VirnetX bezit ook 4G-patenten die het bedrijf nog niet tevoorschijn heeft gehaald in deze serie rechtszaken.

VirnetX stelt inmiddels 45 patenten in het bezit te hebben en biedt een licentiemodel aan op zijn website. De patenttrol won van Apple voor een groot deel omdat de jury vond dat er niet genoeg onderzoek was gedaan naar VPN-patenten toen de videobabbelsoftware FaceTime werd ontwikkeld.