Initiatiefneemster is Marleen, een 'meisje van in de twintig die weet wat het is om met zelfmoordgedachten rond te lopen'.

Marleen vindt dat er behoefte is aan een plek voor Nederlanders om te 'praten over zelfmoord, hulp bij zelfdoding en achterblijven na zelfdoding'. "Het enige alternatief is Engelstalig, dat kan voor sommige mensen toch een drempel zijn."

Onbekend is Marleen niet. Ze kwam eerder internationaal in het nieuws met een website over zelfdoding. Op haar site staat uitgebreide voorlichting over technieken bij zelfdoding. Tweede Kamerleden van het CDA en de PvdA spraken eind januari hun afkeer uit over de pagina.

Deze nieuwsgroep, een soort online discussieplatform, zal geen hevige reacties oproepen, denkt Marleen. "Een website is toch een heel ander medium dan een nieuwsgroep", zegt de initiatiefneemster.

Voor hij bestond was de groep echter al omstreden. In nl.newsgroups.announce staan vele reacties op het voorstel voor oprichting van de nieuwsgroep. Deze lopen uiteen van: 'Geheel fout. Dit kan je niet menen, naar een arts ermee'. Tot: 'Prima voorstel'.

Op 'Thisbe's Zelfdestructie Pagina' stond ook een discussieforum. Dat heeft Marleen afgesloten nadat er mensen 'werden afgezeken'. De nieuwsgroep, die niet wordt gemodereerd, moet een nieuw platform bieden. De eerste hulpzoekenden hebben de groep al gevonden, de bijdragen lijken serieus.

Bij het opzetten van een nieuwsgroep komt aardig wat kijken. Eerst wordt een discussieperiode gestart van ongeveer een maand in de nieuwsgroep nl.internet.announce. Daarna hebben internetters een maand de tijd om te stemmen. Totaal deden 124 internetters mee aan de stemming, daarvan stemden 99 voor. Na stemming kan nog vijf dagen worden gediscussieerd over de uitslag.

Nl.support.zelfmoord wordt door vrijwel alle Nederlandse internetaanbieders doorgegeven.Eerdere relevante berichten: Chatsessie redt suïcidale vrouw het leven (21 februari 2000)