In een brief naar de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) schrijft ICANN donderdag dat het gerechtelijke stappen overweegt mocht uit onderzoek van autoriteiten blijken dat Vox Populi op illegale wijze handelt. Het bedrijf dat het recht verwierf op de controversiële domeinnaam verkoopt .sucks-adresjes voor een lieve som van minimaal 2499 dollar per jaar.

.Sucks werd eind vorig jaar door ICANN geïntroduceerd en streek veel bedrijven en politici tegen de haren in. Zo zou niemand beter of gelukkiger worden van bijvoorbeeld Apple.sucks, Microsoft.sucks en McDonalds.sucks. Als deze bedrijven willen voorkomen dat dit domein in handen valt van een concurrent of boze burger, moeten ze volgens ICANN nu te veel betalen. Naast .sucks introduceerde ICANN ook 583 andere zogenaamde topleveldomeinen en het is van plan er nog meer te bedenken.

Prachtige dienst, toch?

ICANN staat zelf machteloos tegenover Vox Populi, dat in november voor drie miljoen dollar in bezit kwam van .sucks. Huidige voorwaarden stellen de internetbeheerder niet in staat zelf actie te ondernemen. Bij lancering gaf Vox Populi aan dat het met de TLD wil bereiken dat bedrijven beter kunnen inspelen op klachten van klanten en omschrijft zijn plannen met het .sucks-domein als "innovatieve klantenservice".