De Sugar Labs zal de user interface van XO-laptop verder ontwikkelen. De groep wil bovendien verschillende Linux distributies en hardwareplatformen ondersteunen.

Het Sugar platform biedt overheden en scholen de mogelijkheid zelf software te ontwikkelen. Gelijk met de bekendmaking van Bender's aanstelling bij Sugar Labs, gaf de OLPC ook aan de OX-laptops optioneel onder Windows XP te gaan laten draaien.

Een maand geleden vertrok Walter Bender uit het bestuur van de OLPC omdat hij het niet eens was met de koers van de non-profit organisatie. Gesteund door de open-source gemeenschap maakt Bender zicht hard voor de verdere ontwikkeling van het Linux platform. Het 'geven-en-nemen model' van de open-source gemeenschap past volgens hem goed bij de cultuur van leren en educatie en draagt bij aan de middelen voor leraren om kennis aan studenten over te dragen.

Daarin onderscheidt Linux zich van Windows. Vorige week maakte OLPC juist bekend dat het officieel ook Windows zal ondersteunen. Voor Bender heeft die Windows-variant op dit moment geen prioriteit hebben. De Windows-XO-laptops zouden ten minste $188 dollar gaan kosten.

Sugar ook voor andere laptops

De Sugar Labs interface is niet alleen maar bedoeld voor de XO-laptops, maar richt zich ook op andere computers zoals de populaire Eee PC van Asus. De uitbreiding naar verschillende laptopmodellen moet tot een grotere naamsbekendheid en groter publiek leiden.

'De ontwikkeling van Sugar was vooralsnog mogelijk gemaakt door een relatief klein groepje softwareontwikkelaars van de OLPC', zegt Tomeu Vizoso, een van de hoofdontwikkelaars van Sugar. 'Het is tijd om Sugars potentie als wereldwijd platform voor educatie en leren vorm te geven en iedereen de kans geven om hieraan bij te dragen met het idee dat iedereen er uiteindelijk iets aan heeft.'

Hoewel Sugar Labs voortkomt uit de OLPC, slaat het project een eigen weg in, maar hoopt ook in de toekomst verder te blijven samenwerken met OLPC. 'Op dit moment krijgen wij financiële steun van de OLPC, en hoewel de OLPC ook Windows XP gaat ondersteunen, voorzien wij een productieve samenwerking met de OLPC', aldus Bender.