Het mag geen verassing heten dat Google de suikeroom van de Mozilla Foundation is. De organisatie achter de Firefox-browser, maildienst Thunderbird en het in de steigers staande Firefox OS krijgt jaarlijks een grote zak geld uit Mountain View. Een zak die ondanks strubbelingen in het verleden nooit echt klein is geweest. In ruil daarvoor is Google de default zoekmachine in Firefox.

Mozilla heeft wel vergelijkbare contracten met andere zoekmachines. Maar Microsofts Bing heeft voor Mozilla minder diepe zakken. Hetzelfde geldt voor de contracten verder weg, die van Baidu in China en Yandex in Rusland. Allemaal deals die minder omzet opleveren voor Mozilla. Wat impliciet aangeeft dat Google’s zoekmachine zeer populair blijft onder Firefox-gebruikers.

Google verdubbelt zijn inzet

Google blijft daarom de levensader. En in 2012 meer dan ooit. Dat komt omdat de omzet van Mozilla bijna verdubbeld is. In 2011 draaide de Firefox Foundation nog 163 miljoen dollar omzet, maar dit is vorig jaar gestegen naar 311 miljoen dollar. Google pompte in 2011 een kleine 139 miljoen dollar in Mozilla, en verdubbelde die inzet in 2012 naar bijna 280 miljoen dollar, oftewel 90 procent van de omzet.

In het verleden gaf Mozilla meermaals aan dat het ook zonder geldschieter Google kan. Daar lijkt vooralsnog niets van terecht te komen. Het contract tussen beide partijen loopt nog tot november 2014. Er is meer goed nieuws voor Mozilla: de uitgaven groeiden minder hard als de omzet, van 145 miljoen dollar in 2011 naar 208 miljoen dollar in 2012. Ze houden nog wat geld over dus.

De financiele cijfertjes gaan traditioneel gepaard met een troonrede, the State of Mozilla. We luisteren naar voorzitter Mitchell Baker: