Dit nieuws meldt Simon Phipps, hoofd open-source bij Sun, op zijn zakelijke weblog. Volgens Phipps zullen de communities van OpenSolaris, GlassFish, OpenJDK, OpenSPARC, NetBeans and OpenOffice.org onder andere deel uitmaken van het nieuwe beloningsprogramma: "We hebben een flinke portemonnee ter beschikking gesteld voor dit programma. Dit is een fantastische kans voor leden van open-source communities om hun passie en creativiteit te gebruiken om de grenzen van innovatie op te zoeken, met als groot pluspunt dat ze er ditmaal voor betaald worden"

Hoeveel geld precies met dit project gemoeid gaat wilde Phipps dinsdag niet vertellen. Een woordvoerster van Sun liet weten dat het bedrijf woensdag zou komen met aanvullende informatie omtrent dit initiatief. Op zijn blog geeft Phipps verder aan dat hij aanstaande vrijdag uitgebreid aandacht zal besteden aan het programma, tijdens de FOSS.IN/2007 conventie in Bangalore, waar hij een spreker is.

Deze locatie is overigens niet bij toeval gekozen: "Ik doe de aankondiging in Indië omdat ik verwacht dat de open-source community daar de komende tijd het hardst zal groeien. Als wij een rol kunnen spelen in de opkomst van Indië als een belangrijke speler in de internationale open-source industrie, dan zal het effect op de softwareindustrie gigantisch zijn.

Het bericht van Phipps komt enkele maanden nadat Rich Green, vice president van Sun een skeptische uitspraak deed over de open-source wereld, waarin ontwikkelaars gigantische bijdragen leveren zonder daarvoor betaald te worden, terwijl het bedrijfsleven er de financiële vruchten van plukt: "Ik denk dat dit op lange termijn een scenario is waar we ons zorgen over moeten maken omdat het een situatie is die niet in stand kan worden gehouden. We zijn op dit moment druk bezig met het zoeken naar een manier om deze mensen te compenseren voor het werk dat ze doen."

Michael Coté, een analist bij het op open-source gebaseerde Redmonk ziet het initiatief van Sun als een welkome ontwikkeling: "In de open-source community zijn er wel kleine beloningen, zoals respect en een reputatie in de IT-wereld en uiteraard een flinke schare fans. Dat is allemaal leuk en aardig, maar een beloning in geld is natuurlijk ook prachtig!"