Dat meldde het concern gisteren. Sun Microsystems wijt het miljardenverlies aan de huidige financiële crisis. Vorige week waarschuwde het concern al voor mogelijke tegenvallende cijfers en dat het verlies veel hoger dan verwacht zou uitvallen. 'Het was een vrij lastig kwartaal,' aldus CEO Jonathan Schwartz. 'We zagen dit derde kwartaal vooral een terugval in de vraag in Noord-Amerika, Europa en delen van Azië.'

Een andere directe reden voor de terugval zou ook te wijten zijn aan concurrenten die de prijzen van servers omlaag drukken. Het aandeel van Sun gleed door de bekendmaking van de cijfers verder naar beneden, om het laagste punt sinds tien jaar te bereiken.

Fujitsu

Als directe maatregelen op het megaverlies, schemert Sun al door dat het van plan is meerdere banen te schrappen. Op dit moment werken er nog 33.000 mensen bij het bedrijf. Een andere mogelijk is een deel van het bedrijf door te verkopen aan partner Fujitsu.

Probleemkind

Analisten denken dat Sun radicale stappen moet overwegen. "Sun is een probleemkind en dat probleemkind moet zich aanpassen," vertelt Brent Bracelin, een hardware analist bij Pacific Crest Securities, aan de New York Times.

Bracelin vindt dat het bedrijf, met z'n nadruk op onderzoek en open source, niet kan voldoen aan de eisen van aandeelhouders. "Als hun doel is om zich voor te doen als vooruitstrevende ontwikkelaar en een voorstander van de open-source gemeenschap, maak het dan privaat. Ik weet zeker dat er zat non-profit organisaties in de rij staan om de technologieën van Sun op te pakken verder te ontwikkelen ten behoeve van de mensheid."