Bij het Liberty Alliance Project zijn op dit moment 33 partijen aangesloten, waaronder Nokia, IBM, General Motors, NTT DoCoMo, Philips en Bank of America. Zowel bedrijven als niet-commerciële organisaties kunnen zich bij de alliantie aansluiten.

Doelstelling van Sun Microsystems en de overige partijen is te komen tot een universeel, gedecentraliseerd authenticatiesysteem voor een serie webdiensten, die via alle apparaten met een internetverbinding te raadplegen moeten zijn.

Gebruikers zouden eenmalig hoeven in te loggen en dan over alle diensten die onder de standaard vallen kunnen beschikken. De groep verzekert dat de klantgegevens, zoals adressen, telefoon- en creditcardnummers, veilig worden opgeslagen, maar hoe en door wie dat gaat gebeuren is nog niet bekend.

"Dit is een alternatief voor Passport en Hailstorm", zo zegt een woordvoerder van Sun. "Project Liberty stelt gebruikers in staat zelf te bepalen welke informatie zij willen afstaan en de gegevens zullen niet door één partij beheerd worden", aldus de woordvoerder, die daarmee duidelijk doelt op Passport.

Dit authenticatiesysteem van Microsoft heeft de nodige kritiek te verduren gehad, mede omdat de dienst het softwareconcern als enige de beschikking zou geven over een enorme database met klantgegevens. Daarnaast hebben nogal wat partijen zich afgevraagd of gebruikers er wel verstandig aan doen Microsoft belangrijke gegevens toe te vertrouwen, in verband met de veiligheidslekken die nogal eens in producten van het concern voorkomen.

Microsoft heeft inmiddels al enkele concessies gedaan in een poging de kritiek te verstommen. Zo liet het concern vorige week weten te overwegen het beheer van Passport uit handen te geven aan een groep van derde partijen, bestaande uit zowel partners als concurrenten. Microsoft heeft verder al gezegd dat Passport wordt opengesteld zodat het ook zal werken met soortgelijke, concurrerende diensten.

Privacydeskundigen konden zich nog geen oordeel vormen over het alternatief dat Sun Microsystems ontwikkelt. De software is daarvoor nog in een te premature fase, aldus Ian Brown van het Londense Privacy International. "De vraag is in hoeverre ze waarborgen voor de privacy zullen inbouwen. Als privacy een van je voornaamste criteria is, kun je dat doen. Of dat bij Sun zo is, moeten we afwachten. Bij Microsoft lijkt het in ieder geval niet zo."

Maurice Wessling, oprichter van Bits of Freedom, juicht het in ieder geval toe als Passport een concurrent krijgt. "Een open systeem met meerdere partijen in plaats van het door Microsoft gecontroleerde Passport is waarschijnlijk erg gunstig voor de consumenten. Het decentrale karakter van Suns systeem is vanuit privacy-oogpunt positief."