Halverwege dit jaar moet de definitieve versie van het besturingssysteem uitgebracht worden. Met de nu beschikbare betaversie kunnen gebruikers aan de slag om de software te testen en zich de nieuwe onderdelen in het besturingssysteem eigen te maken. Sun heeft besloten om zijn Solaris Resource Manager software direct in Solaris 9 te integreren. Deze software maakt het voor beheerders mogelijk om een afgepaste hoeveelheid processorkracht en de hoeveelheid geheugen voor bepaalde toepassingen en gebruikers vast te leggen. De Solaris Resource Managers zal ook beschikbaar blijven als apart product. Sun rekent geen extra kosten voor de aan Solaris 9 toegevoegde versie.

Webdiensten

In de nieuwste versie van het besturingssysteem integreert Sun 'middleware' van dochterbedrijf iPlanet E-Commerce Solutions. Met Solaris 9 zal iPlanets Directory Server meegeleverd zijn. Met deze toepassing kan de identiteit van websurfers vastgelegd worden in de webdiensten van Sun. In de Liberty Alliance werkt Sun samen met een groot aantal andere bedrijven aan het ontwikkelen van een standaard voor de registratie van persoonlijke gegevens van internetters voor diverse webdiensten. Daarmee begeeft Sun zich in het directe vaarwater van Microsoft dat aan soortgelijke diensten werkt. Volgens Tony Iams, analist van onderzoeksbureau Port Chester, verstevigt Sun zijn positie op de markt van webdiensten sterk. "De ondersteuning van versie 5 van het Kerberos-protocol geeft Sun de mogelijkheid om de strijd met Microsoft aan te gaan. Als je Kerberos samenvoegt met de iPlanet Directory Server heb je als Sun het antwoord op wat Microsoft doet met de Active Directory."

Linux

Opvallend is dat Sun met Solaris 9 steeds dichter naar Linux toe kruipt. Dat biedt volgens analisten de mogelijkheid om Solaris 9 ook als desktopapplicatie te draaien. Sun heeft al aangegeven dat het de GNOME desktop interface op een gegeven moment met Solaris 9 zal meeleveren. De laatste beta van het besturingssysteem is gratis te downloaden vanaf de pagina's van Sun.