JavaFX is een verzameling tools waarmee rich internet applications kunnen worden ontwikkeld voor onder meer desktops, internet, mobiele apparaten en televisies. Met het pakket hoopt Sun een nieuwe standaard te creëren voor het ontwikkelen van webapplicaties.

Concurreren met Flash/AIR en Silverlight

"Het hedendaagse internet bestaat voor een groot deel uit interactieve applicaties", aldus Eric Klein, vice-president Java-marketing bij Sun. "We hebben een groot aantal gebruikers, en die willen we een toonaangevend platform bieden voor deze diensten." Het RIA-platform van Sun moet de concurrentie aangaan met Microsoft (Silverlight) en Adobe (AIR/Flash), die beide hetzelfde doel nastreven.

De eerste versie van JavaFX biedt een nieuwe scripttaal (JavaFX Script), waarmee gebruikers eenvoudiger applicaties kunnen ontwikkelen zonder zich vooraf te verdiepen in ingewikkelde Java-materie. "Met een beetje kennis van JavaScript is het eenvoudig onder de knie te krijgen", zegt Klein. "Deze scripttaal is volledig opgebouwd door grafische professionals. De tijd dat ontwikkelaars enkel ingewikkelde Java-code gebruikten is voorbij."

Ook naar mobiel

Daarnaast beschikt JavaFX over JavaFX Development Environment, JavaFX Production Suite en JavaFX Desktop. De Development Environment heeft een ingebouwde emulator waarmee applicaties ontwikkeld kunnen worden voor het mobiele platform van JavaFX, dat in het voorjaar van 2009 beschikbaar komt voor mobiele partners van Sun.

De Production Suite biedt onder andere ondersteuning voor Adobe-bestanden. De Desktop gebruikt onderdelen uit het standaard Java Platform, dat gebruikers de mogelijkheid biedt om applets direct van de browser naar hun desktop te slepen.

Bron: Techworld.nl