IBM begint deze zomer pas aan cloud computing, terwijl Sun Microsystems daar al geruime tijd mee bezig is. Sun bouwt zijn aanbod nu uit, terwijl het wordt overgenomen door softwareproducent Oracle. Suns cloud computing-cto Lew Tucker geeft aan dat de koper alles nog kan herzien.

Hij stelt wel dat de Sun Cloud-dienst nog gewoon op schema ligt voor aanstaande zomer. Het bedrijf biedt dan eerst rekenkracht en opslagruimte in cloud-vorm. Het wil daarmee Amazon naar de kroon steken en voorbijstreven. Klanten betalen dan een nog onbekend bedrag op basis van cpu-uren, net als jaren terug al bij het Sun Grid. Volgens Sun-cto Tucker betekent dat een enorme kostenbesparing voor ict-gebruik.

Kant-en-klaar

De serverleverancier biedt klanten hiermee een eigen virtueel datacenter. Dat omvat dan onder meer servers, netwerken en storage, en natuurlijk het beheer daarvan. Kant-en-klare servers, maar ook automatisch clusters daarvan, zijn aan te maken op basis van allerlei soorten diskimages. Dat omvat de meestgebruikte Linux-distributies en Suns eigen Unix-variant Solaris. Die images zijn ook door derde partijen te maken en op de Sun Cloud aan te bieden.

De Sun Cloud ondersteunt programmeertalen als Java, Ruby en PHP. Daarnaast biedt het api's voor aansluiting op andere clouds en cloud-applicaties. Die compatibiliteit en het aanbod op basis van diskimages moet zorgen over lock-in wegnemen. Sun is enkele jaren geleden al gestruikeld bij een eerdere poging.

Te vroeg

Het bedrijf was in 2006 wat vroeg met zijn grid computing-aanbod. Enerzijds liepen bedrijven niet warm voor de afhankelijkheid van een externe partij. Anderzijds was de dienst vooral gericht op ontwikkelaars en bedoeld voor zware rekenklussen (high performance computing). Applicaties voor het Sun Grid vereisten nogal wat handwerk. Daarnaast heeft de Amerikaanse overheid enkele beperkende voorwaarden opgelegd, waardoor Suns vroege cloud-aanbod flink uitstel opliep.

Oracle-cloud

De exacte invulling van Suns cloud-plannen is nog wel afhankelijk van Oracle. Die blijkt plots de koper van het noodlijdende Sun. Oracle laat nog niets los over de plannen voor zijn aankoop, inclusief diens cloud-aanbod. Ceo Larry Ellison heeft zich eerder wel kritisch uitgelaten over die vorm van ict als nutsmiddel.

Hij zei vorig jaar al dat de definitie van cloud computing te vaag is en dat het dusdanig is herzien dat het alles omvat wat Oracle al doet. "Ik snap niet wat we anders zouden doen in het licht van cloud computing, behalve dan de bewoordingen wijzigen van sommige van onze reclames", aldus de Oracle-topman. Het zou dus slechts een marketinghype zijn.

Ellison heeft toen wel aangegeven dat zijn bedrijf niet tegen de stroom in gaat en dat het met eigen cloud-aankondigingen zal komen. Oracle krijgt met deze overname een cloud-platform in handen om crm-concurrent Salesforce.com te bestrijden. Daarnaast kunnen Oracle-concurrenten als SAP het hierdoor lastig krijgen.