Sun Microsystems doneerde het internetcafé aan Altrecht, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. De Sun Ray oplossing bestaat uit Thin Clients en een bijhorende servers, die uit eindelijk tot honderd werkstations kan aansturen. Zij waren enthousiast gemaakt door Stichting Worden Wie We Zijn, die wedijvert voor de verbetering van de arbeidskansen voor mensen met een functionele beperking.

Zelf uitbouwen

Naast het bieden van internettoegang voor patiënten en bezoekers is een doel ook om de oplossing verder uit te bouwen in de vorm van een soort open-sourceproject. “Wij hebben een basis oplossing neergezet samen met geïnteresseerden en betrokken bewoners kan dit verder worden uitgebouwd”, vertelt Aad Koppenhol van Sun Microsystems.

Dat de sommige bewoners ook daadwerkelijk een zinvolle bijdrage kunnen leveren, weet een docent computerles. Hij wijst erop dat sommige afwijkingen helpen bij het concentreren op een specifiek doel. Daardoor kunnen sommige mensen weken over een programmeeropdracht als bijvoorbeeld het maken van een grafische puzzel doen, terwijl anderen dit in minder dan twee uur voor elkaar krijgen.

"Waar het hier ook om gaat is dat mensen hun potentieel gebruiken en dat is er echt", vertelt Koppenhol.

Resocialisatie

De computers zijn een belangrijk onderdeel van de visie van Altrecht om mensen zo snel als het maar kan weer onderdeel van de maatschappij te laten zijn. Het cafe ligt midden in een fietsroute op de Utrechtse Heuvelrug en is al langer een stopplaats.

De exploitatie wordt door bewoners samen met vaste medewerkers van Altrecht geregeld. Hierdoor kunnen patiënten en gasten niet alleen iets drinken, maar ook eten en sinds vandaag ook internetten. Een toegang tot internet geeft mensen aansluiting bij de wereld denkt Vernimmen.

“Mensen in de psychiatrie zijn nog altijd de meest gestigmatiseerde groep blijkt keer op keer uit onderzoek”, vertelt Roxanne Vernimmen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Altrecht. “Uiteindelijk willen de bewoners niets liever dan onderdeel van de maatschappij zijn.”

Donner

Oorspronkelijk zou Minister Piet-Hein Donner van Sociale Zaken de eerste gebruiker van de computers zijn. Door de perikelen rond de verhoging van de AOW-leeftijd moest hij echter in Den Haag zijn en stuurde Wiecher van der Laan, hoofd van de Directie Re-integratie van het departement als vervanger.

Een teleurgestelde bewoner besloot alsnog haar met een typemachine gemaakte brief aan de regering met een pleidooi voor onder andere meer onderwijs voor te lezen. “Ik ben de langzaamste leerling met computerles”, bekende ze ook. Van der Laan beloofde plechtig de brief alsnog te overhandigen. Een andere bewoner grapt: “Als ik weer aan het werk kan dan kan de minister eerder met pensioen.”