De twee bedrijven zijn overeengekomen dat Microsoft zevenhonderd miljoen dollar betaalt in de antitrustzaak die Sun in de Verenigde Staten had aangespannen. Ook betaalt Microsoft negenhonderd miljoen dollar voor het gebruik van diverse patenten van Sun.

Daarnaast hebben Sun en Microsoft afgesproken elkaar toegang te geven tot bepaalde delen van hun servertechnologie. De partijen willen ook de technische samenwerking van Java en .Net verbeteren.

Sun en Microsoft liggen al lang overhoop over het gebruik van Microsofts Java Virtual Machine. Sun vond jarenlang dat Microsoft zijn versie Java in de software zou moeten opnemen. Uiteindelijk besliste een federale rechter in juni 2003 anders. Nu zijn de beide partijen overeengekomen dat Microsoft zijn eigen Java Virtual Machine mag blijven ondersteunen.

Met de afspraken komt er een einde aan de Amerikaanse antitrustzaak tussen Sun en Microsoft, maar ook aan een onderlinge ruzie over patentbreuk.

"Deze overeenkomst betekent een nieuwe relatie tussen Sun en Microsoft, een duidelijke stap voorwaarts", aldus Scot McNealy directeur van Sun. "Klanten van Sun en Microsoft zullen hier groot voordeel bij hebben."

Microsoft-topman Steve Ballmer benadrukt dat beide bedrijven wel hard blijven concurreren. "De concurrentie blijft, maar dit akkoord vormt de basis van samenwerking waar alle klanten van zullen profiteren", aldus Ballmer.