Sun Microsystems verraste donderdag door een nettoverlies van 34 miljoen dollar en een lagere kwartaalomzet aan te kondigen. De tegenvallende resultaten kwamen onverwacht, omdat IBM en HP in recente kwartaalrapportages juist beter presteerden dan verwacht. Als oorzaak noemden beide concurrenten de uitstekende groei in ontwikkelende markten. Sun ziet zich echter gehinderd door de Amerikaanse economie en kondigt een kostenbesparing door het ontslag van personeel aan. Daarbij zullen 1.500 tot 2.500 medewerkers hun baan verliezen. In het vierde fiscaal kwartaal zal een bedrag van $130 tot $220 miljoen worden gereserveerd om de saneringsmaatregel uit te voeren.

Ongeveer 7,5 procent van het totale personeelsbestand van 33.500 mensen moet op zoek naar een andere baan. CEO Jonathan Schwartz zei in een conferentiegesprek met analisten na afloop van de publicatie dat hij teleurgesteld is. Hij noemde "macro-economische factoren" in de VS als het belangrijkste obstakel van het afgelopen kwartaal. Sun's omzet komt voor ongeveer zestig procent van buiten de VS; voor IBM en HP liggen de cijfers op ongeveer hetzelfde niveau. Ook het feit dat grote klanten de aankoop van zakelijke oplossingen en data-opslag uitstelden, speelde Sun parten. De terugval was het grootst bij bestellingen van de Amerikaanse overheid, retail- en telecommunicatiebedrijven.

MySQL

De omzet daalde uiteindelijk slechts een half procent naar 3,28 miljard dollar, maar het leverde wel een kwartaalverlies op van 34 miljoen dollar. Vorig jaar werd in dezelfde periode nog 67 miljoen dollar winst gemaakt. Het verlies heeft onder andere te maken met de aankoop van MySQL AB. Sun nam de Zweedse ontwikkelaar van open source-databasesoftware afgelopen februari over voor 1 miljard dollar. De aandelenkoers van Sun kelderde met 15 procent na het bekendmaken van de tegenvallende cijfers.

Saaie producten

Analist Brent Bracelin heeft wel een idee waarom Sun sterker dan andere Amerikaanse bedrijven wordt getroffen door tegenvallende macro-economische ontwikkelingen: het bedrijf zit opgescheept met "saaie legacyproducten die niemand wil kopen". Toch geldt dat niet voor alle producten: de verkoop van servers met UltraSPARC T1 en T2 verdubbelde, het bedrijf heeft vertrouwen in toekomstige SPARC VII-producten en er is een nieuwe OEM voor Solaris X86 gevonden, waarvan Schwartz de naam nog niet wilde onthullen.