Een rondleiding door datacenters behoort bij Sun waarschijnlijk snel tot het verleden. Het bedrijf bouwt aan milieuvriendelijke en vooral voordelige rekencentra. In Project Black Box plaatst de leverancier een rekencentrum in een standaard maat zeecontainer voorzien van alle noodzakelijke onderdelen. Vorig jaar werd hier al proef mee gedraaid.

"Black Box geeft een geweldige flexibiliteit aan klanten", zegt Brian Wilson, topman bij Sun. "Je hoeft geen ruimte te regelen en te prepareren, maar je krijgt alles kant en klaar geleverd."

Bovendien is het een belangrijke kostenbesparing. "In een tijd waar de meeste bedrijven een gebrek aan ruimte hebben, kun je nu soms wel tien keer zoveel rekenkracht op dezelfde vierkante meter kwijt", aldus Wilson.

Toch is dat niet het belangrijkste voordeel, denkt hij. De containers zijn gemakkelijk overal te plaatsen en niet automatisch als een datacentrum te herkennen. "Dat is prettig, omdat je van de buitenkant niets anders dan zeecontainer ziet", betoogt Wilson.

Daarnaast ziet Sun grote besparing in de locatiekeuze van de container. "Als je het datacenter naast of vlakbij een stroomcentrale zet, dan gaat er minder stroom verloren in het transport", meent Wilson. "Dat scheelt al snel zo'n 4 procent in de kosten en de uitstoot."

Zelfhelend

Naast de containerlijn komt Sun ook met 'predictive self-healing'. Dankzij een set aan maatregelen hoeft een uitvallend systeem, falende schijf of ander probleem niet meteen te leiden tot een bezoek aan het datacenter. Sun zegt dat te bereiken door zaken als RAID en andere redundantiemaatregelen te verplaatsen van de hardware naar de software.

"Wij krijgen al langer te horen dat het onderhoud aan de systemen te duur is. Als je datacenters bij energiecentrales gaat zetten wordt dat alleen maar erger is", zegt Wilson. "Dankzij predictive self-healing brengen we het aantal bezoeken aan het datacentrum terug tot ongeveer twee keer per jaar. Dat bespaart veel geld."

Op de vraag of het wel slim is een zwarte - en dus warmte absorberende - container te leveren antwoord Wilson lachend: "Nee, maar het is een mooie kleur. Uiteindelijk leveren we in iedere gewenste kleur, zelfs zwart."