De Enterprise Edition van Java (JEE) volgt op een later tijdstip, zo melden verschillende bronnen rondom Sun. Het open-source besturingssysteem van Sun, Opensolaris, blijft gewoon onder Suns eigen Common Development and Distribution License (CDDL) vallen.

De fabrikant zelf onthoudt zich vooralsnog van inhoudelijk commentaar. Details over de vrijgave van Java worden pas maandag vrijgegeven.

Hoewel Sun-directeur Jonathan Schwartz al eens liet doorschemeren dat de GNU GPL 'nog niet van tafel' was, is de keuze voor de licentie toch opmerkelijk. De licentie zorgt er weliswaar voor dat van GPL-software afgeleid werk open-source blijft (om de operabiliteit op meerdere platformen te garanderen), maar verplicht ontwikkelaars en bedrijven om gemaakte wijzigingen te publiceren. Bedrijven als IBM, bijvoorbeeld, zullen dus straks hun eigen Java Virtual Machine moeten delen.

Veel analisten hadden verwacht dat Sun zou kiezen voor een duaal licentiemodel, waarbij zowel commercieel als vrij gebruik van programmacodes mogelijk is. Bedrijven als MySQL en Oracle hebben een dergelijk model al langer in gebruik.