De oorspronkelijke ontwikkelaar van de open source-database MySQL is opgestapt bij Sun Microsystems. De techneut wordt nu gevolgd door manager Marten Mickos, die ceo was van het door Sun overgenomen bedrijf MySQL AB. De topman zegt dat hij vertrekt om persoonlijke redenen en ontkent dat het gerelateerd is aan Suns omgang met MySQL of de reorganisatie van de softwaredivisie.

Bugs

Het vertrek van techneut Widenius is echter niet om persoonlijke redenen. De maker van de open source-database schrijft duidelijk in zijn blog dat de ontwikkeling van MySQL hem niet zint. Zo is versie 5.1 uitgebracht terwijl die versie volgens de ontwikkelaar nog teveel bugs bevatte om naar buiten te mogen.

Mickos heeft technische kritiek van Widenius eerder echter gerelativeerd met de mededeling dat blogs vrije, persoonlijke uitingen zijn en dat vurige blogpostings bij een open source-bedrijfscultuur horen. Nu stapt de ex-ceo dus zelf op. Hij blijft wel nog aan als strategisch adviseur tot het einde van het derde kwartaal.

Eerder is al mede-oprichter David Axmark vertrokken. Hij kon niet aarden in de beperkingen van een bedrijfsomgeving. Hij blogt zelf: “Ik heb besloten dat ik beter af ben in kleinere organisaties. Ik háát alle regeltjes waar ik me aan moet houden en ik háát het om regels te overtreden.”

Miljard dollar

Sun heeft in januari vorig jaar 1 miljard dollar betaald voor de overname van het bedrijf achter de populaire MySQL-database. Slechts enkele maanden daarna raakte de koper verwikkeld in een controverse rond het open source-product. Dit ondanks de ervaring en affiniteit die Sun naar eigen zeggen heeft met open source.

Het bedrijf was echter van plan bepaalde online-backupmogelijkhedenalleen ter beschikking te stellen aan betalende gebruikers. Na flink protest van MySQL-gebruikers en de open source-gemeenschap in het algemeen heeft de leverancier afgezien van dit plan.

Overnames benutten

Overigens heeft Sun nogal een geschiedenis van overnames die naderhand zijn verdwenen in de organisatie. Analisten oordelen daarover dat de koper niet altijd goed munt weet te slaan uit de overgenomen bedrijven en producten.