De fabrikant stelt Java Enterprise System, de Sun N1 Management-software en Sun Studio Developer-ontwikkeltools gratis ter beschikking.

"Met deze stap biedt Sun een gratis en open alternatief voor de Windows-omgeving", aldus het bedrijf in een eerder deze week uitgegeven verklaring.

Sun heeft als gevolg van deze omslag ook Solaris Enterprise System onder een open-sourcelicentie beschikbaar gesteld. Dit pakket bevat naast alle software ook een geïntegreerde versie van het besturingssysteem Solaris.

Tevens kan Solaris Enterprise System gebruikt worden binnen bestaande multiplatformomgevingen, zoals Windows HP-UX en Linux. Overigens geldt dit ook voor de losse versie van Sun Studio Developer.

Solaris

Sun zegt tot zijn besluit te zijn gekomen door het succes van het open-source maken van Solaris. "Van Solaris, dat sinds februari vrij beschikbaar is, zijn inmiddels meer dan 3,4 miljoen licenties uitgegeven. Ook Java Enterprise System kent inmiddels een miljoen abonnees. Dan is het logisch om ook de volgende stap te zetten", aldus Jonathan Schwartz van Sun.