Het bedrijf heeft lange tijd met het idee rondgelopen om zijn Java Desktop System (JDS) commercieel op de markt te brengen. De fabrikant lijkt hier nu van terug te komen en overweegt de technologie vrij te geven aan de open-sourcecommunity.

Tijdens de JavaOne-conferentie heeft John Loiacono, vice-president bij Sun, gemeld dat de plannen van het bedrijf voor JDS 'iets veranderd' zijn. Hierbij liet hij doorschemeren dat de fabrikant minder moeite zal doen om JDS op Linux te krijgen.

Sun had hoge verwachtingen van JDS toen het project in september 2002 werd geïntroduceerd, toen bekend onder de codenaam Project Mad Hatter.

JDS is een desktoppakket van diverse open-sourceprogramma's, waaronder StarOffice, de Mozilla-browser en het mailpakket Evolution.

Halverwege 2003 zag Sun JDS nog als een geduchte concurrent voor Windows, waarbij de fabrikant aangaf in 2006 vijftig miljoen JDS-installaties te hebben. Door het pakket open-source te maken, hoopt Sun alsnog in de buurt van dit streven te komen.