StarOffice is sinds eind vorig jaar gratis te downloaden vanaf de Sun-site. Sun ziet het pakket als alternatief voor Microsoft Office, maar vooralsnog is het pakket vooral populair onder Linuxgebruikers. Deze week zal Sun aankondigen dat de broncode van StarOffice openbaar wordt gemaakt.

De open source-versie komt te vallen onder de GNU General Public License (GPL), die door kenners wordt beschouwd als een van de gezaghebbende open source-licenties. Analisten spreken van een belangrijke stap voor Sun.

In het nabije verleden kwam Sun niet al te positief in het nieuws om haar eigen licentiemethode SCSL voor Java. Puristen vinden SCSL (Sun Community Source License) niet open source genoeg; Sun zou de broncode te veel willen beschermen. Met GPL – dat ook voor Linux wordt gebruikt - van GNU is dat niet zo.

Vorig jaar kondigde Sun ook een webgebaseerde versie van StarOffice aan, StarPortal. De software hoeft dan niet op de eigen computer te worden geïnstalleerd. Deze staat op de centrale Sun-servers. StarPortal zou in eerste instantie begin dit jaar worden gelanceerd, maar dat is nu uitgesteld tot op zijn vroegst deze herfst.