"Het kwam voor ons ook als een volslagen verrassing", zegt woordvoerder Guus Vossenaar van Sun Nederland. Hij verklaart dat er nu in Nederland niet meer bekend is dan wat er gisteren internationaal is bekendgemaakt. Het is dus nog onbekend op wat voor termijn de twee bedrijven samengaan en waar er dan wordt gesneden. "Het is spannend, ja."

Snelle overname

"Het is wel bekend dat Oracle een partij is die van snelle overnames houdt. Dat heb je gezien bij Peoplesoft, Siebel en JD Edwards." De softwareproducent heeft die eerdere overnames in rap tempo ingelijfd. Vossenaar benadrukt nogmaals dat er op lokaal niveau nog geen idee welke gevolgen de overname heeft.

Dit betreft ook de ontslagen die Sun zelf in november vorig jaar heeft aangekondigd. "Die reorganisatie is nog gaande, maar daar wordt in het licht van de overname nu naar gekeken. Dat zou dus anders kunnen zijn", zegt Vossenaar voorzichtig. Volgens dat reorganisatieplan schrapt Sun zo'n 15 tot 18 procent van het personeelsbestand. Dat komt neer op 5000 tot 6000 ontslagen.

Tijdens de geheime onderhandelingen met IBM, waar beide bedrijven geen mededelingen over doen, is wel bekend gemaakt dat de reorganisatie gewoon doorgaat. Begin deze maand is een ontslagronde voor zo'n 1500 man doorgevoerd. In januari was de eerste lichting, van 1300 werknemers, al aan de beurt. De gesprekken met IBM zijn, na wat hobbels, uiteindelijk stukgelopen.

Amersfoort

Sun heeft in Nederland zo'n 200 werknemers, die vallen onder de lokale verkooporganisatie. Daarnaast zitten er in het kantoor te Amersfoort zo'n 200 mensen van de EMEA-ondersteuningstak (Europa, Midden-Oosten en Afrika). De serverleverancier heeft zowel formeel als in de praktijk geen Europees of EMEA-hoofdkwartier. Soortgelijke EMEA-groepen als die in Nederland zitten ook in landen als Duitsland.

Update: Oracle telt in Nederland zo'n 950 werknemers. Het grootste deel daarvan werkt in het hoofdkantoor in De Meern. Daarnaast heeft de softwareproducent nog een klein kantoor in Amsterdam (van het overgenomen BEA) en een in Almere (deel van het gekochte Moniforce).