Montalvo ontwikkelt een processor die gebruik maakt van meerdere rekenkernen, maar niet op de manier zoals chips van Intel en AMD dat doen. Op hun chips bevinden identieke kernen zich namelijk naast elkaar. Montalvo maakt een mix van snellere en langzamere kernen, net zoals de Cell processor dat nu al doet. Dit zou het energieverbruik aanzienlijk terugdringen.

Programma's die weinig rekenkracht vereisen, maken gebruik van de 'langzame' kernen, terwijl zware software de arbeid van de snelle kernen aangeboden krijgt. Dit kan stapsgewijs. Een programma als Word moet tijdens het opstarten even flink wat rekenen, maar daarna dut het programma redelijk in. In het begin kan zo'n programma dan gebruik maken van de zware kern, om vervolgens over te schakelen op de lichte.

De fabrikant richtte zich oorspronkelijk op desktop computers waar die vooral op chips van Intel en AMD draaien. Het is echter onwaarschijnlijk dat Sun die plannen verder zal doorzetten.

Montalvo wordt opgenomen in Suns Microelectronics-divisie. Waarschijnlijk is Sun vooral geïnteresseerd in de patenten van het jonge bedrijfje en ligt het niet voor de hand dat Sun de concurrentie aangaat met Intel en AMD. Volgens een woordvoerster van Sun zorgt de kennis van Montalvo voor 'differentiatie van Suns Systems-producten'. "Wij denken dat deze overname onze huidige producten en de producten die we nog gaan ontwikkelen bevorderen", aldus de woordvoerster in een e-mail aan de nieuwsdienst van IDG.