De heftige ontslagronde is onderdeel van een sanering die moet zorgen voor een besparing van 700 tot 800 miljoen dollar per jaar. Rich Green, executive vice president of software binnen Sun, zal per direct zijn functie neerleggen.

Door de bezuinigingen zullen ongeveer 5000 tot 6000 mensen het bedrijf moeten verlaten. Volgens het bedrijf is de reorganisatie van de softwareafdeling een bevestiging dat software een belangrijke rol speelt in de groeistrategie van het bedrijf.

Herstructurering

De veranderingen binnen het bedrijf zullen onder andere leiden tot een nieuwe divisie genaamd application platform software, waarbinnen onder andere Sun's MySQL database en infrastructure-technologie vallen, zoals de GlassFish application server.

De divisie cloud computing and developer platforms group zal zich richten op web-based services en op Sun's NetBeans development platform. Daarnaast zullen de softwareteams voor Solaris virtualisatie en systeembeheer ondergebracht worden in de systems-divisie. Al deze veranderingen gaan volgens Sun per direct in.

Economische problemen

Het bedrijf laat weten dat de veranderingen zijn ingeluid door de economische problemen: "We hebben vandaag actie moeten ondernemen om de bedrijfsvoering van Sun af te stemmen op de realiteit van de wereldwijde economie. Onderdeel daarvan is het versnellen van de levering van belangrijke innovaties op het gebied van open-source platformen".

In oktober leed het bedrijf een kwartaalverlies van 1,68 miljard euro, mede door de economische malaise. De implosie van de financiële sector heeft een aantal belangrijke klanten van Sun de kop gekost, hetgeen uiteraard heeft doorgewerkt binnen het bedrijf.

Teruglopende verkoop

De economische crisis is echter niet de enige oorzaak van de problemen binnen Sun. Het bedrijf verkeert al enige tijd in moeilijkheden door de teruglopende verkoop van de high-end servers van het bedrijf. Boze aandeelhouders dringen daarom al tijden aan op verbetering van prestaties en het aandeel Sun is dit jaar dan ook flink gedaald van 17 dollar aan het begin van dit jaar tot een slotkoers vrijdag van amper 4 dollar.

Aandeelhouders hebben dan ook grote twijfels over de toekomst van Sun. Of zoals een aandeelhouder het stelde tijdens de onlangs gehouden aandeelhoudersvergadering: "Het feit dat het aandeel maar daalt en daalt en daalt en niet tussentijds klimt, zaait onrust. Hoe lang kun je inzakken voordat je al je aandeelhouders kwijt bent? Hoe lang kun je in vrije val raken voordat je niet meer kunt overleven?"

Geen risico voor technologieën

CEO Jonathan Schwartz reageerde hierop met de opmerking dat Sun tracht om zichzelf te herdefiniëren door nieuwe serversystemen te ontwikkelen en nieuwe klanten te werven met het open-source portfolio. Die strategie heeft echter nog maar weinig vruchten afgeworpen. Volgens analist Stephen O'Grady van onderzoeksbedrijf RedMonk hoeft men echter niet te vrezen voor het voortbestaan van technologieën als MySQL en GlassFish: "Dit zijn waardevolle technologieën en die zullen hoe dan ook wel overleven."

Het is nog niet duidelijk welke gevolgen de ontslaggolf heeft voor Sun in andere landen waaronder Nederland. Op het kantoor van Sun Nederland in Amersfoort werken zo'n 400 mensen.