De directeur van Sun deed deze oproep woensdag tijdens zijn toespraak op de FOSE, een conferentie waar technologie voor overheden centraal staat.

McNealy greep zijn spreektijd aan om de producten van Sun te promoten en zijn bedrijf op de kaart te zetten als voorvechter van open standaarden.

De topman raadt overheden aan commerciële software te kopen die is gebaseerd op open-sourcecode en geen open-sourcesoftware te downloaden en te installeren zonder commerciële ondersteuning.

"Het delen verlaagt de drempel om eruit te stappen", aldus McNealy - die van mening is dat veel fabrikanten pochen met de kosten voor aanschaf en onderhoud, maar met geen woord reppen over de kosten om datzelfde product te vervangen.

"Door op basis van open-sourcesoftware te ontwikkelen ben je er zeker van dat als ik te veel in rekening breng, een ander het met de code opnieuw probeert en minder vraagt."

Managed services

McNealy sprak tevens over gemanagede diensten, waarbij computerfunctionaliteit, zoals opslag en rekenkracht, wordt afgerekend op basis van verbruik. Sun heeft hier zelf hoge verwachtingen van en heeft een zogenoemd grid ontwikkeld om dergelijke diensten te ontsluiten.

De introductie van dit grid is echter uitgesteld doordat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vraagtekens zette bij de manier waarop dit grid toegankelijk was.

Sun had dit grid aanvankelijk al begin 2005 willen introduceren, maar moet door de inmenging van de overheid zijn plannen aanpassen. In plaats van het grid vrij toegankelijk te maken, zal Sun gaan controleren wie het grid gebruikt.