JavaFX werd vorig jaar aangekondigd. Het platform zal bestaan uit een nieuwe scriptingtaal, verschillende runtimes, en een media-raamwerk waarmee ontwikkelaars zogeheten rich internet applications (RIA's) kunnen bouwen. Dat zijn applicaties die uitstijgen boven de traditionele, statische internettoepassingen. Websites als Facebook maken er veelvuldig gebruik van.

Sun wil met JavaFX een platform bieden voor het ontwikkelen van RIA's voor de desktop, mobiele telefoons en digitale televisie. Hiervoor zijn de varianten JavaFX Mobile en JavaFX TV in het leven geroepen. Het pakket moet de lijn tussen online applicaties en lokaal opgeslagen informatie vervagen.

Samensmelting

Op dit moment is het pakket nog in ontwikkeling. Sun wacht nog op feedback van grote spelers in de mobiele markt, omdat het hoopt vooral daar de techniek groot te gaan maken. "Iedereen is 24/7 verbonden, en iedereen creëert en verwerkt constant informatie," aldus Sun's softwarebaas Rich Green. "Dit wordt echt een RIA Revolutie. RIA is een samensmelting van allerlei verschillende soorten informatie op alle schermpjes die je leven ziet. Het wordt een samenwerking tussen ontwikkelaars, ontwerpers en de makers van content."

Green toonde zijn presentatie enkele applicaties zien die in JavaFX zijn geschreven, zoals een online fotoalbum getiteld Photo Flockr en The Connected Life. Die laatste laat ontwikkelaars programma's draaien op zowel de desktop als mobiele platforms.

Andere projecten

Sun presenteerde nog twee andere projecten. Hydrazine moet een platform bieden om verschillende online diensten samen te voegen, en Project Insight informeert ontwikkelaars over het aantal gebruikers van hun programma. Hierdoor wordt het veel duidelijker hoeveel een programma gebruikt wordt, en hoe er dus geld mee verdiend moet worden.

Releases

Sun gaat met JavaFX de concurrentie aan met Microsoft's Silverlight, webprogrammeertechniek Ajax en Adobe's AIR. Sun verwacht dat in juli een voorproefje van het pakket beschikbaar zal zijn voor programmeurs.

Het uiteindelijke pakket van JavaFX zal deze herfst beschikbaar komen. De Mobile en TV varianten staan gepland voor de lente van 2009.