De zesde versie van Java Standard Edition, die de codenaam 'Mustang' draagt, zal onder andere verbeteringen voor web-services bevatten, xml beter ondersteunen en ontwikkeling vanaf de desktop mogelijk maken. Ook zullen een nieuwe scripting engine, een snellere en simpelere codeverificatie en een mogelijkheid om scripts in object-georiënteerde vorm weer te geven worden toegevoegd.

"Wie straks Java-applicaties in Longhorn gebruikt, moet in ieder geval de indruk krijgen dat de applicaties nieuw zijn en niet voor Windows XP zijn gemaakt", zegt Graham Hamilton, vice-president van Sun. Ook de naamgeving is aan vernieuwing toe. Toekomstige producten zullen niet langer het cijfer '2' dragen (zoals bij 'Java 2 Enterprise Edition'), aldus Hamilton.

Sun heeft eveneens aangekondigd de met IBM gesloten Java Technology overeenkomst — die stabiliteit moet bieden aan bijna 4,5 miljoen Java-ontwikkelaars — voor tien jaar te verlengen. Er komt ook ondersteuning van IBM middleware voor het Solaris 10 Operating System (OS) op SPARC-, x86- en x64-systemen.

Een vroege versie van Mustang is reeds beschikbaar.