Uit documenten die zijn uitgelekt naar het IT-vakblad InfoWorld valt op te maken dat een grote meerderheid van leden van de International Standards Organization (ISO) instemt met het voorstel om Sun zijn felbegeerde status toe te kennen.

Alleen Ierland en de Verenigde Staten stemden tegen: Zwitserland en Italië onthielden zich van stemming. Nederland heeft ook voorgestemd. Bij de ISO zijn 27 landen aangesloten.

Als de stemming maandag bij ISO verloopt als de documenten beloven, wordt Sun Microsystems de enige die de specificaties mag beoordelen voor de programmeertaal Java. Om een product gemaakt in Java te mogen tooien met een ISO-goedgekeurd zegel moet een producent voldoen aan de standaardeisen van Sun.

De volgende stap die het Amerikaanse bedrijf zal nemen is het voordragen van de Java-taal, de Java Virtual Machine en enkele Java API's (Applications Programming Interface, de regels voor het 'smoel' van een applet) voor een ISO-keurmerk.

Volgens waarnemers heeft Sun de publieke opinie mee, omdat het bedrijf zich zo fel afzet tegen Microsoft. "In andere landen leeft de opvatting dat de overheersing door Microsoft een overheersing door de Verenigde Staten betekent", aldus analist Eric Brown van Forrester Research, "In werkelijkheid geven ze een ander Amerikaans bedrijf de middelen om een markt volledig te domineren."

Andere experts waarschuwen dat Sun veel minder grip zal hebben op de Java-standaard als het bedrijf dadelijk de verschillende onderdelen voordraagt voor een ISO-keurmerk. IBM lijkt veel meer invloed uit te kunnen oefenen, omdat het sterk vertegenwoordigt is in acht van de 27 landencommissies die over ISO-keurmerken beslissen.

"Als Java een ISO-standaard wordt hoeven bedrijven alleen daar aan te voldoen, in plaats van alle compatibiliteitstesten waar Sun Microsystems producten aan onderwerpt", aldus een analist bij IBM. (Zo loopt de in de Verenigde Staten nog een proces van Sun tegen Microsoft die met de toepassing van Java in de Internet Explorer 4.0 niet zou voldoen aan de eisen die Sun aan zijn licentiekopers stelt).