Aan het Openajax-project doen meer dan dertig bedrijven en organisaties mee, waaronder IBM, Bea Systems en Oracle. Een van de belangrijkste doelen van het project is om de acceptatie en implementatie van ajax-technologieën te bevorderen.

Sun hoopt door deelname ook concensus te bereiken over de wijze waarop ontwikkelaars hun ajax-tools compatibel maken. "Bovendien willen we ervoor zorgen dat ajax-technologieën patent- en royalty-vrij blijven en algemeen beschikbaar zijn voor ontwikkelaars", stelt Dan Roberts, Suns marketingdirecteur voor ontwikkeltools.

Sun levert reeds ondersteuning voor ajax in zijn Java Studio Creator-tool. Volgens Roberts zullen nog vele ajax-tools volgen, de meeste daarvan open-source. "Sun gaat ook trainingen leveren en ondersteuning", stelt hij.

De deelname aan Openajax liet maanden op zich wachten. Een uitnodiging van IBM was eerder op de verkeerde plek terechtgekomen, aldus Roberts.

Bovendien zou het Openajax-project naar de smaak van Sun teveel rusten op het Eclipse-platform, dat concurreert met Suns eigen Netbeans-initiatief. Maar volgens Roberts wist IBM Sun van het tegendeel te overtuigen.

Sun heeft ook laten weten zich te hebben aangesloten bij de Dojo Foundation, een non-profitorganisatie voor Javascript-ontwikkeling op het web. Binnen die organisatie zal Sun een bijdrage leveren aan de Dojo-toolkit en ajax-documentatie geschikt maken voor internationaal gebruik. Bron: Techworld