Harde schijven op basis van geheugenchips vervangen de traditionele harde schijf. Omdat ssd's geen bewegende onderdelen bevatten, wordt het stroomverbruik van de schijf met 80 procent teruggedrongen. De schijven kennen ook minder storingen omdat de kans op mechanische defecten kleiner is.

John Fowler, vice president voor de hardware groep binnen Sun, voorspelt dat tegen 2009 flash schijven op de meeste servers gebruikt zullen worden. Hij verwacht dat de overgang zal leiden tot meer opslagcapaciteit en betere prestaties van de servers.

666 procent duurder

Krishna Chander, senior analist van iSuppli, plaatst echter kanttekeningen bij de voorspelde doorbraak van ssd's. Een ssd van 128 GB kost zo'n 460 dollar, tegen 60 dollar voor een traditionele harde schijf met dezelfde capaciteit.

Fowler werpt tegen dat de prijzen van een harde schijf gemiddeld met 40 procent per jaar dalen, terwijl de prijzen van flash geheugen met 50 tot 70 procent per jaar dalen. Naar mate de prijzen verder zakken, zal de vraag verder toenemen waardoor het productievolume kan stijgen, en de prijzen nog sneller zullen dalen.

Gratis test

De ssd's van Sun zullen in de tweede helft van dit jaar beschikbaar zijn. Prijzen zijn nog niet bekend gemaakt. Klanten kunnen de ssd-schijven 60 dagen gratis testen als onderdeel van een testprogramma van Sun.

Ssd is al langer een opkomende trend. Intel onthulde deze week een 8 GB ssd en beloofde een 16 GB model voor het vierde kwartaal van dit jaar. Seagate, een fabrikant van traditionele harde schijven, zal volgend jaar ssd's gaan leveren.