In een paginagrote advertentie die deze week in een aantal grote Amerikaanse kranten verschijnt, roept het bedrijf consumenten op om van Microsoft te eisen dat het softwarebedrijf Java-functionaliteiten met het nieuwe besturingssysteem Windows XP meelevert.

In april dit jaar besloot Microsoft de Java Virtual Machine software uit de testversies van de Internet Explorer 6 te halen. Internet Explorer 6 is geïntegreerd in Windows XP.

"Het lijkt er wel op of heel veel mensen en bedrijven op de een of andere manier hun naam willen verbinden met Windows XP. Of het nu in de positieve of negatieve zin van het woord is", zegt Peter O'Kelley van de Patricia Seybold Group tegen de New York Times.

Het idee achter Java is de mogelijkheid om computerprogramma's op meerdere besturingssystemen te laten draaien zonder dat het programma opnieuw geschreven hoeft te worden voor een ander besturingssysteem. Om dit soort programma's te kunnen draaien -vaak binnen een browser- moet op de computer in kwestie Java Virtual Machine geïnstalleerd zijn.

Sun en Microsoft liggen al geruime tijd met elkaar overhoop over Java. In 1997 klaagde Sun Microsoft aan omdat het bedrijf contractbreuk gepleegd zou hebben. Sun was naar de rechter gestapt omdat Microsoft volgens het bedrijf een eigen Windows-versie van de JVM had ontwikkeld die niet compatibel was met andere software. De programmeertaal Java, waar Sun ooit hoge verwachtingen van had, is platformonafhankelijk.

Microsoft kreeg op een gegeven moment het recht om gedurende zeven jaar een oudere versie van Java te gebruiken. Microsoft ziet daar nu van af bij Windows XP. Internet Explorer 6 maakt geen gebruik van een plug-in architectuur zoals bij andere browsers wel het geval is. IE 6 ondersteunt daarom alleen Microsofts versie van Java, een oudere versie.

Java-programma's kunnen zonder problemen buiten de Internet Explorer binnen Windows XP draaien, als Java 1.3.1 maar geïnstalleerd is. Gebruikers kunnen dat zelf doen als Microsoft geen gehoor geeft aan de oproep van de consumenten. Microsoft zegt zelf dat gebruikers automatisch op de mogelijkheid om Java 1.3.1 te downloaden gewezen wordt, als men een Java-programma wil draaien.