Java-maker Sun Microsystems biedt nieuwe testtools voor Java-applicaties en verbetert nu het certificeringsprogramma voor software geschreven in die programmeertaal. De open source-tools en soepelere certificering moet het testen en verifiëren van Java-apps versimpelen.

Dat verlaagt de kosten voor Java-ontwikkeling. Het bedrijf kondigt dit nu aan onder de noemer Java Application Terminal Alignment (Jata) op de jaarlijkse JavaOne-bijeenkomst, die deze week plaatsvindt in San Francisco.

De stimulans voor Java op mobiele telefoons is broodnodig vanwege de toenemende concurrentie van enerzijds Apple en anderzijds Google. Eerstgenoemde heeft zijn populaire iPhone-smartphone, terwijl de tweede met zijn smartphonebesturingssysteem Android een eigen Java-variant heeft geschapen.

Wildgroei

Sun wil met zijn kersverse partners Vodafone, Orange en Sony Ericsson de behoeften van zowel softwareontwikkelaars als telecomoperators afdekken. Ontwikkelaars moeten hun code testen, maar lopen op tegen de uiteenlopende vereisten van verschillende telecombedrijven. Die voeren bovendien diverse toestellen die verschillende mogelijkheden, zoals schermresolutie, hebben. Elke afwijking kan weer andere tests - en builds van de softwarecode - vereisen.

Onlangs is al een groep telecombedrijven begonnen aan een universeel platform voor mobiele applicaties. Dat zijn dan zogeheten widgets, die zijn gebaseerd op platformonafhankelijke webtechnologieën html en JavaScript. Laatstgenoemde is een scripttaal en niet gerelateerd aan Java, de verwarrende naam is ooit ontstaan uit een marketingovereenkomst tussen Sun en Netscape. Onder meer Vodafone doet mee aan het telco-initiatief voor een universeel app-platform. In Nederland houdt dat bedrijf een ontwikkelwedstrijd hiervoor.

Oracle belooft trouw

Terwijl JavaOne plaatsvindt, is softwaremaker Oracle druk bezig met de overname van Sun. Oracle-ceo Larry Ellison dook onverwachts op bij JavaOne en sprak daar de belofte uit meer in Java te investeren. Die taal annex platform is juist de hoofdreden voor de overname door Oracle voor 7,4 miljard dollar. Die softwareproducent heeft veel van zijn bedrijfssoftware geschreven in Java.

Network computer

Daarnaast overweegt Ellison om met Java niet alleen op smartphones maar ook op netbooks te mikken. Dat is door sommige nieuwsmedia opgevat als een teken dat Oracle zelf netbooks wil maken, maar het gaat om de software - applicaties en platform - daarop in plaats van de standaardhardware ervan.

De Oracle-topman heeft jaren terug wel gepleit voor een lichte client-computer die dan toegang biedt tot online-applicaties. Die network computer (nc) moest een tegenwicht zijn voor de zware, dure pc die veel beheer vereist. Ook Sun is sinds het begin al voorstander van de nc.