Sun Microsystems ontslaat 1500 werknemers. Deze nieuwe ontslagronde valt onder een algehele en langlopende reorganisatie die in november al is aangekondigd. De eerste ontslagronde volgens dat plan is in januari al doorgevoerd. Toen zijn 1300 banen bij Sun geschrapt.

Ondertussen is de ict-leveranciers volgens ingewijde bronnen in onderhandeling met IBM om overgenomen te worden. Dit heeft de Wall Street Journal midden vorige maand gemeld. Zowel Sun als IBM weigeren commentaar, maar ontkennen de berichten niet. Sindsdien is het echter stil gebleven. Diverse analisten, journalisten en bloggers speculeren over deze vermeende vertraging voor de vermeende overname.

Flinke reorganisatie

Sun heeft in november aangekondigd fors te snijden in het personeelsbestand. Een maximum 18 procent van de werknemers krijgt daarbij een ontslagbrief. Dit komt neer op zo’n 6000 mensen, maar mogelijk blijft het bij ‘slechts’ 5000.

De directie heeft toen al aangekondigd dat deze maatregel nodig is om “het kostenmodel meer in lijn te brengen met het wereldwijde economische klimaat’. Daarnaast is echter gezegd dat de reorganisatie ook dient voor de “versnelde introductie van aantrekkelijke open source-innovaties”. Het is echter maar de vraag of die producten, zeer waarschijnlijk software, Sun uit de problemen kunnen halen.