"Project Caroline is een hostingplatform voor het ontwikkelen en aanbieden van dynamisch schaalbare internetgebaseerde diensten", zo beschrijft Sun het Project Caroline op de eigen website. Het project is gebaseerd op een Platform-as-a-Service-model en zal zich name richten op start-ups en kleine bedrijven. Tijdens een open dag van Sun Labs in Menlo Park (Californië) bracht Sun meer informatie naar buiten over de voordelen en specifieke kenmerken van het onderzoeksproject, zo schrijft Infoworld. Het hostingplatform voor internetdiensten betekent een nieuwe werkwijze voor ontwikkelaars.

Van SaaS naar PaaS

"In de toekomst zullen alle applicaties teruggrijpen op Sun-servers op internet", zei John McClain, als senior-engineer bij Sun werkzaam aan Project Caroline. "In veel gevallen, misschien in de meeste gevallen, is de gehele applicatie in feite een internetdienst". Het onderzoeksproject moet het gemakkelijker maken om applicaties te bouwen zoals Salesforce.com die nu al aanbiedt.

Dit bedrijf biedt on-demand CRM-diensten en kondigde al aan dat ze na het succesvol opbouwen van Software-as-a-Service (SaaS) nu van plan zijn om hetzelfde te doen met Platform-as-a-Service.

Salesforce.com biedt onder de naam Force.com een combinatie van online toepassingen en een ontwikkelplatform waarop de klant de standaardfunctionaliteit kan aanpassen of uitbreiden. Het bouwen van compleet nieuwe webdiensten is met Force.com eveneens mogelijk.

Amazon levert al een aantal jaren internetdiensten zoals S3, een dienst die bedrijven via internet dataopslag levert, en EC2, waarbij bedrijven via het web servers kunnen inhuren en beheren.

Daarnaast introduceerde Sun in 2005 het Sun Grid, een dienst die uitsluitend rekenkracht levert en afrekent per uur rekenkracht. Het Grid voert lastige taken uit zoals het renderen van digitale animaties of het uitvoeren van financiële analyses, maar richt zich vooral op grote ondernemingen.

Weinig risico's

Precies zo'n PaaS-model wil Sun met Project Caroline ook aanbieden. Ook al is het project van Sun voornamelijk gericht op het MKB, het kan ook door grotere bedrijven worden gebruikt om netwerkdiensten te hosten, aldus Sun. Het project combineert programmeertalen als Java en Perl met virtualisatie. Caroline speelt in op de behoefte aan horizontaal schaalbare diensten en stelt ontwikkelaars in staat om hun diensten makkelijker in de lucht te krijgen, beweert McClain. De infrastructuur van het project is licht van gewicht en biedt de mogelijkheid om met weinig risico's diensten te draaien.

Caroline is geschikt voor SaaS-toepassingen of sociale netwerkapplicaties, waarbij Sun's Project Aura van pas komt. Hierin wordt een algemene engine voor aanbevelingen ontwikkeld, dat kan worden gebruikt om weblogberichten te indexeren. Ontwikkelaars gebruiken daarbij de platform-application programming interface (api) om een omgeving in te richten. Via de api kunnen de benodigde resources worden gevarieerd.

Applicaties bestaan uit een servicecomponent waarbij ontwikkelaars niet meer alleen code schrijven, maar naast het schrijven van code deze ook gaan uitvoeren. In het nieuwe model heeft elke applicatie een specifiek toegewezen verzameling hulpmiddelen.

Het platform is horizontaal schaalbaar met aanvullende diensten die voor meerdere programma's beschikbaar zijn. Afscherming tussen programma's zorgt ervoor dat ze elkaar niet in de weg zitten. Diensten kunnen hun eigen resources configureren en realtime het gebruik van deze resources aanpassen. Virtualisatie zorgt voor het afschermen van diensten en gebruikers. Opslagdiensten zijn eveneens beschikbaar.

Nog geen concreet product

Project Caroline draait momenteel in een datacentrum in Burlington, Massachusetts. Er is geen datum vastgesteld wanneer en of Sun het onderzoek daadwerkelijk zal omzetten in een product.

De code voor het implementeren van Caroline wordt beschikbaar gesteld onder de GNU General Public License versie 2. Caroline gebruikt momenteel een PostgreSQL-database, maar MySQL zal nog worden toegevoegd.