Eerder maakte het bedrijf al zijn besturingssysteem Solaris, de ontwikkelomgeving Java en de specificatie van Sparc-chips vrij. "Uiteindelijk moet alles open-source worden", zegt Ken Drachnik, lid van het open-sourceteam bij Sun.

Open-sourcesoftware gaat volgens Drachnik over innovatie doordat de gemeenschap van ontwikkelaars groter is dan wat welk bedrijf ooit kan huren. Voor hem zijn de precieze licenties dan ook niet zo spannend.

"Free software is wat dat betreft een randverschijnsel", meent Drachnik. Hij vindt het belangrijker dat de werking van programmatuur en systemen transparant is. "Je hebt een whitebox waarop je verbeteringen kunt doorvoeren, dat stimuleert innovatie." Zelf haalt het bedrijf er ook voordeel uit, want het is momenteel druk bezig de virtualisatieomgeving Xen in de Linux-kernel te stoppen.

Donateur

Uit onderzoek naar de waarde van gedoneerde code blijkt dat het bedrijf de grootste donateur van de Linux-kernel, gevolgd door IBM. Ook met andere projecten scoort het bedrijf bovengemiddeld.

Sun beweert meer dan 2 miljard dollar aan waarde te hebben gedoneerd. Zo maakte het bedrijf niet alleen Java en Solaris openbaar, maar besloot het ook om de specificatie van de Sparc-processor publiek te maken. "Inmiddels heeft een bedrijf besloten daar gebruik van te maken in een settop-box voor op de televisie."

Toen Microsoft geen Office voor Solaris wilde leveren, besloot het bedrijf het Duitse Staroffice op te kopen en het Openoffice.org project te starten. Drachnik erkent desgevraagd dat die stap niet was gebeurd als Microsoft de software wel had geleverd. "Maar uiteindelijk had misschien iemand anders dat dan gedaan."

Het bedrijf verwacht geld te verdienen met ondersteuning, bescherming tegen aanklachten, verkoop van hardware en dienstverlening. Het bedrijf verwacht klanten binnen te halen voor dienstverlening, de verkoop van hardware, storage-omgevingen en programmatuur met ondersteuning en bescherming tegen aanklachten.