Zander hield een keynote ter gelegenheid van de JavaOne-conferentie die deze week in San Francisco wordt gehouden. Volgens de COO heeft de platformonafhankelijke programmeertaal Java nog steeds alle toekomst. Zander ziet Java als krachtig alternatief voor alle recente initiatieven van Microsoft voor het aanbieden van diverse diensten via het net.

Volgens hem is er niets nieuws onder de zon met Microsofts diensten die bekend staan onder namen als Hailstorm, .Net en Passport. Zander wijst erop dat software-ontwikkelaars met Java al veel langer de nodige tools tot hun beschikking hebben om alle soorten applicaties te ontwerpen.Critici wijzen er echter op dat Sun rijkelijk laat is geweest met de nadruk op webdiensten, iets wat Microsoft wel heeft gedaan. Gartner-analist Mark Driver stelt tegenover CNet dat Sun een achterhaald beeld van Microsoft heeft. "Sun snapt het gewoon niet.

Ze kijken naar Microsoft van tien jaar terug." Microsoft heeft volgens de analist een voorsprong van een jaar op Sun wat betreft webdiensten.Zander is het daar vanzelfsprekend niet mee eens. "Ik ben een beetje van streek als ik de pers lees", zegt Zander als hij het heeft over alle aandacht die Microsoft met haar .Net-initiatief trekt. "Misschien is Java zo succesvol dat het wat saai wordt", zo suggereert hij.Sun zet zichzelf graag neer als voorvechter van open standaarden. Onomstreden is het bedrijf daarin overigens niet.

Zo heeft Sun in veel gevallen het laatste woord bij beslissingen rond Java. Wat dat betreft is er volgens critici niet echt sprake van een open standaard.

PDA's

Tijdens JavaOne worden de nodige initiatieven rond Java aangekondigd. Samen met zes partners (Nextel, OpenWave, Nokia, Siemens, Vodafone en Symbian) komt Sun met het Wireless Developer Connection Program (WDCP).

Hiermee krijgen ontwikkelaars toegang tot tools en diensten voor het maken van op Java gebaseerde applicaties voor PDA's en mobieltjes.Verder kondigde Sony aan dat het Suns J2ME-technologie (Java2 Micro Edition) zal integreren in de PlayStation 2. Op deze manier krijgen spelontwikkelaars meer mogelijkheden voor het maken van breedbandige toepassingen. Op de JavaOne-conferentie demonstreren 1900 bedrijven hun Java-applicaties.