Het Britse bedrijf Telnic, dat verantwoordelijk is voor de exploitatie van dit nieuwe zogeheten 'top level domain' (TLD) hoopt dat de domeinen zullen worden gebruikt voor het verzamelen van contactgegevens.

Actuele contactgegevens

Het zou daarbij niet alleen gaan om telefoonnummers, maar ook om websites, fysieke adressen en e-mailadressen. Het idee is dat een bedrijf (en later ook een persoon) alle contactgegevens op één plek kan bewaren, zodat er – bijvoorbeeld bij een verhuizing – weinig nodig is om deze gegevens te veranderen. Door altijd het .tel-adres te communiceren naar contactpersonen, zijn deze daarmee altijd op de hoogte van de meest actuele contactgegevens.

Een leuk idee, maar volgens Khashayar Mahdavi, CEO van Telnic, is het veel meer dan dat: "DNS inzetten als middel om dit soort gegevens op te slaan in plaats van een middel om websites te tonen, markeert de grootste innovatie op het gebied van DNS sinds de commercialisering van .com-domeinen".

Wéér een nieuw tld

Het mag dan innovatief zijn, een garantie voor succes is het nog niet. Eerder werd de domeinextensie .mobi in het leven geroepen als dé nieuwe domeinextensie voor mobiele websites. Tot op heden blijkt de industrie echter niet warm te lopen voor dit top level domain. Volgens experts is dat onder andere te danken aan het feit dat de markt rond domeinextensies uitgeput raakt, maar Telnic hoopt dat het .tel domein bijzonder genoeg is om dat obstakel te overwinnen.

Overigens zijn .tel-domeinen nog niet voor iedereen beschikbaar. Gisteren ging de 'sunrise'-periode van start, waarbij alleen merkhouders .tel-domeinen mogen aanschaffen voor een prijs van 280 pond (ongeveer 325 euro). Hierna volgt een 'landrush'-periode waarin de beste domeinen zullen worden verkocht. Vanaf 24 maart zullen de domeinen voor iedereen beschikbaar zijn, voor een prijs van 15 pond per jaar (iets meer dan 17 euro).

Bron: ComputerTotaal.nl