Open source ingewijden reageren overwegend positief op de aankoop van de open source MySQL database door Sun Microsystem.

Open-source activist Jon "Maddog" Hall bijvoorbeeld roemt de eerdere bijdragen van Sun aan OpenOffice. "Het kan goed gaan. Enkele databases die Oracle heeft overgenomen, zoals SleepyCat Software, blijven bijvoorbeeld ook beschikbaar voor verdere ontwikkeling. Dus laten we zien wat Sun-MySQL gaat opleveren", aldus Hall.

Geld verdienen

Eben Moglen, boegbeeld van het Software Freedom Law Center in New York, ziet de Sun-MySQL-overeenkomst als onderdeel van een trend. Hij verwacht de komende maanden meer van dit soort overnames. Moglen: "Technologiebedrijven zien nu in dat je geld kunt verdienen met door de gemeenschap ontwikkelde software. Het is altijd goed wanneer meer technologische kennis beschikbaar komt die mensen mogen kopiëren en delen met anderen."

Historisch pand

Ook analisten zien de voordelen van de overname, hoewel veel zal afhangen van de manier waarop Sun op lange termijn de MySQL-gemeenschap en producten zal behandelen. "Sun is actief voorstander van bepaalde open-source-projecten geweest, maar is trager met het beschikbaar stellen van hun eigen producten voor vrij gebruik", meent Charles King, analist bij Pund-IT. "Het kopen van een open-source-bedrijf met een eigen gemeenschap is als het kopen van een historisch pand in een klein stadje. Je denkt dat het je eigendom is, maar de buurtbewoners voelen zich er meer verbonden mee dan jijzelf."

Dan Kusnetzky, van The Kusnetzky Group LLC, verwijst naar enkele eerdere overnames van Sun, waarbij uiteindelijk alleen met Solaris gewerkt mocht worden. "Als Sun de MySQL-gemeenschap naar Solaris laat migreren, dan hebben de klanten genoeg alternatieve open-source databases, zoals PostgreSQL. Maar als Sun het als aparte business unit opzet en vrijheid garandeert, dan zal er weinig veranderen, behalve dat de financiële situatie stabieler is."

Stomme zet

Vanzelfsprekend noemt Simon Phipps, Suns 'chief open source officer', de aankoop goed voor Sun en de open-source-gemeenschap. MySQL krijgt hierdoor nog meer mogelijkheden om wereldwijd zijn verkoop- en ondersteuningsafdelingen uit te breiden, meent Phipps. "Volgens sommige critici is dat een slechte ontwikkeling, maar dat is juist positief. We zijn ook niet van plan om ontwikkelaars te dwingen Solaris te gebruiken, want dat zou een stomme zet zijn. MySQL is in veilige handen", verzekert Phipps.