De eerste versie van Sun's eigen odf-conversieprogramma voor Microsoft Office is gereed. Hiermee kunnen gebruikers Microsoft Word documenten importeren en exporteren in het Open Document-formaat (odf). Odf is onlangs door de ISO erkend als wereldwijde standaard voor opslag en uitwisseling van documenten. Opmerkelijk genoeg ondersteunt Sun's odf-filter alleen versie 2003 van Microsoft Word. Gebruikers van oudere versies staan daardoor met lege handen.

De eerste versie van het odf-filter ondersteunt het omzetten van documenten gemaakt in Microsoft Word. Pas in de uiteindelijke versie wordt conversie van Excel en PowerPoint bestanden ondersteund. Deze versie wordt verwacht in April. Volgens Sun heeft gebruik van de 28 MB plug-in nauwelijks invloed op de prestaties van de computer.

Sun werkt al geruime tijd aan de ontwikkeling van een eigen odf-conversiefilter voor Microsoft Office. Het doet dit onafhankelijk van Microsoft die als sponsor optreedt van een soortgelijk conversieprogramma dat door Sourceforge wordt ontwikkeld en verspreid. Ook daarmee is voorlopig alleen conversie van Word-documenten mogelijk en zullen Excel en PowerPoint later worden toegevoegd.