De lijstwordt twee keer per jaar gepubliceerd. De top tien wordt voornamelijk gevormd door supercomputers in de Verenigde Staten, alleen nummer tien, de Dawning 5000A, staat in China.

Comeback van Cray

De Roadrunner gaat nog steeds aan de leiding met 1.105 teraflops, een biljard berekeningen per seconde. De Jaguar van Cray is er echter vlak achter geslopen met 1.059 teraflops. Door het nipte verschil behoudt de Roadrunner, officiële naam Los Alamos systeem, de positie die het in juni dit jaar verkreeg. De twee supercomputers zijn de eerste die de petaflop barrière weten te doorbreken. Beide systemen zijn in gebruik van het ministerie van energie.

Een jaar geleden had de koploper 'slechts' 478 teraflops nodig om de lijst aan te voeren.

De meeste supercomputers draaien op een Intel processor, 75 procent van de vijfhonderd in de lijst. De ondergrens om überhaupt in de lijst te verschijnen is ook flink omhoog gegaan. Nu moet een supercomputer minimaal 12.64 teraflops verwerken, in vergelijking met de 9 teraflops zes maanden geleden. En in die tijd is HP IBM ook voorbij gestreefd. HP heeft nu 209 systemen in de lijst staan, tegenover 188 van de concurrent. In juni had IBM er nog 210, en HP 183.

Europa daalt

Amerika heeft de meeste supercomputers in huis, 291 stuks in totaal. Het Europese aandeel daalde van 184 naar 151 computers maar Europa blijft Azië voor. De daling is voor een groot deel te wijten aan de Duitse supercomputers waarvan er 22 uit de lijst verdwenen.

Maar Duitsland blijft Europees gezien met 24 exemplaren tweede achter het Verenigd Koninkrijk, dat er 45 telt. De officiële, volledige lijst wordt deze week gepresenteerd tijdens de Supercomputing conferentie in Austin, Texas.