Medewerkers van de Amerikaanse dienstverlener USAA hebben IBM afgelopen maanden geholpen om Watson meer dan 3000 documenten met informatie over re-integratie te laten analyseren. Dankzij Watson kunnen de veteranen hulp krijgen bij zaken als het zoeken van woonruimte, solliciteren en relatieproblematiek.

USAA-leden kunnen hun vragen intypen op een website of naar antwoorden zoeken via een mobiele site. Volgens de speciaal op oorlogsveteranen gerichte financieel dienstleverancier is het uitstekend dat terugkerende militairen hulp krijgen bij de grootste beslissingen die zij na hun dienstperiode moeten maken.

"We maken al veel te lang mee dat veteranen niet goed voorbereid zijn op het uittreden bij het leger", zegt directeur Eric Engquist, die heeft aangegeven de dienst gratis beschikbaar te maken.

Watson-directeur Michael Rodin reageert ook verheugd. "USAA's innovatieve applicatie is een prima voorbeeld van hoe Watsons cognitieve intellect ingezet kan worden om zowel individuen als organisaties vooruit te helpen."

Voldoende uitdagingen

Uit onderzoek blijkt dat één op de drie terugkerende Amerikaanse veteranen uit oorlogsgebied kampt met geestelijke gezondheidsproblemen. Ook is één op de tien gevangenen in de VS veteraan en was 33 procent van alle daklozen ooit militair.

IBM Watson verwierf in 2011 wereldfaam door in een wedstrijd tegen Amerika's slimste koppen het televisiespel 'Jeopardy?' te winnen. Vorig jaar werd de supercomputer ingezet om onderzoek te doen naar betere behandelmethoden voor longkanker.