Met het nieuwe record van 1,026 biljard (oftwel een miljoen maal een miljard) floating-point operations' (flops) per seconde is Roadrunner meer dan twee keer zo snel als IBM's rappe BlueGene/L, zo meldt de New York Times.

Verouderde kernraketten

Roadrunner is gebouwd door IBM en het Los Alamos National Laboratory, waar het apparaat staat. Daar in New Mexico zal de supercomputer dienen om militaire en milieuvraagstukken op te lossen, zoals het op peil houden van de verouderende Amerikaanse voorraad kernraketten. Op het groene vlak kan met de Roadrunner bijvoorbeeld klimaatverandering beter worden onderzocht.

Rekenmachines

Volgens Thomas P. D'Agostino van de National Nuclear Security Administration staat de rekenkracht van Roadrunner gelijk aan zes miljard mensen die 24 uur per dag en zeven dagen per week een rekenmachine gebruiken. Het zal ze dan 46 jaar kosten om te berekenen wat Roadrunner op één dag kan.

De supercomputer zou zo'n 133 miljoen dollar hebben gekost. Het apparaat is onder meer gebouwd met Cell processors die worden gebruikt in de PlayStation 3 en AMD Opteron-chips. hij verbruikt 3,9 megawatt aan stroom. De baas van het Los Alamos lab reageerde euforisch op het nieuwe record, hoewel dat al enige tijd in de lucht hing. "Sceptici hadden het bij het verkeerde eind. Dit geeft mogelijkheden voor een compleet nieuwe manier van rekenen."