Databasetechnologieën NoSQL en SQL krijgen allebei een vaste plek in de nieuwe MariaDB-producten van leverancier SkySQL. Deze samenvoeging moet de werelden van traditionele RDBMS-databases samenbrengen met de onder ontwikkelaars zeer populaire NoSQL-varianten. SkySQL kiest voor integratie met NoSQL-database Apache Cassandra in Maria DB Enterprise 2 en Enterprise Cluster 2. Beide producten zijn vanaf vandaag beschikbaar.

Beste uit twee werelden

Volgens salesdirecteur Dion Cornett is deze integratie uniek. "SQL was altijd de wereld van databasebeheerders en NoSQL de wereld van ontwikkelaars. Deze release en de flexibiliteit die het biedt, dicht dat gat", stelt hij tegenover de IDG News Service. SQL databases staan bekend om hun betrouwbaarheid, terwijl NoSQL-oplossingen populair zijn vanwege de snelheid en het gebruiksgemak.

Kolommen afkomstig uit een Cassandra-cluster kunnen voortaan benaderd worden als tabel in MariaDB. Gebruikers kunnen data in deze tabel plaatsen, maar deze ook uitlezen. Daarnaast is het mogelijk data afkomstig van MariaDB samen te voegen met data opgeslagen in Cassandra.

Tot de klanten van SkySQL behoren onder meer MySQL-afvalligen Google en Wikipedia. Zij zullen van deze nieuwe technologie gebruik gaan maken, meldt het bedrijf.

MariaDB verbreekt banden met MySQL

Tegelijkertijd met de release van de Enterprise-producten krijgt ook MariaDB, een open-source project, zelf een upgrade. Het versienummer wordt opgetrokken van 5.5 naar versie 10, waarmee beheerders SkySQL en Red Hat een duidelijker onderscheid wil maken tussen het eigen product en het nog steeds populaire, maar tegenwoordig door Oracle geleverde MySQL. Aanvankelijk koppelden de eigenaren het versienummer van MariaDB aan dat van MySQL.