Eind dit jaar moeten zo'n 500 van deze robots in diverse supermarkten van Ahold Delhaize in gebruik hebben genomen. Het gaat om schoonmaakrobotten die hulp bieden als klanten bijvoorbeeld een glazen fles hebben laten vallen. Maar dat blijkt in de praktijk tegen te vallen, meldt New Food Economy.

De robot rijdt rond en als het apparaat een schoonmaakklus detecteert, verwittigt het personeel door erop te wijzen. Het personeel vindt dat 'Marty' daarmee alleen maar in de weg loopt. Daarnaast is het apparaat uitgerust met scanners en camera's die mensen ongerust maken. Afbeeldingen van klanten worden volgens de supermarkt slechts tijdelijk bewaard en daarna vernietigd.

Klanten zijn niet zo gecharmeerd van de rondzoevende grijze monolieten op de winkelvloer. Om ze minder intimiderend te maken, hebben ze grote wiebelende plakoogjes, maar dat heeft weinig geholpen, zo blijkt uit de reacties op Twitter.

Eerder dit jaar staakte personeel van de keten, omdat door bezuinigingen personeel nu extra taken in de schoenen geschoven krijgt. De verdere automatisering met zelfbediningskassa's en schoonmaakrobots is niet bedoeld om menselijk personeel te vervangen.