De software, ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Conversational Computing, is de zoveelste in een reeks van nieuwe applicaties die spraakbediening ondersteunen. De vraag is alleen of de technologie ook een echt doel dient, of alleen aantrekkelijk is voor de fans van Star Trek.

Conversa Web stelt surfers in staat om pagina's te openen door de gehyperlinkte woorden op een webpagina hardop voor te lezen aan hun computer. Ook commando's als 'laat mijn favorieten zien' dragen bij aan een bijna muisloze verkenning van het World Wide Web. De plug-in werkt met de Internet Explorer 4.0 en vervangt de knoppen in de browser door ikonen voor gesproken commando's.

Analisten denken dat programma's als Conversa Web een kort leven zijn beschoren, gezien de plannen van Microsoft met spraakherkening.

De softwarereus uit Redmond heeft vorig jaar fors geïnvesteerd in het Belgische bedrijf Lernout en Hauspie en heeft ook in eigen huis aan applicaties gewerkt die uitgesproken commando's kan begrijpen.

Als Microsoft spraakherkenning toevoegt aan Office zullen alleen de producten van Lotus en Corel enige concurrentie bieden. Als Microsoft de software echter integreert in Windows zal er veel minder behoefte zijn aan specifieke producten als Conversa Web.

De eerste uitvoering van Conversa Web laat gebruikers nog geen URL's inspreken of zoekopdrachten bij Vindex of Yahoo!. Deze opties zullen worden opgenomen in latere versies, aldus Conversational Computing. De plug-in is te downloaden op een speciale website en kost 29,95 dollar. In een

doos met handleiding kost de software 10 dollar meer.