In een toekomstige versie van Office zal HTML als tweede bestandsformaat gebruikt gaan worden naast het gebruikelijke .DOC-formaat. "Dat houdt in dat documenten die straks in Word getikt zijn universeel gebruikt kunnen worden", vertelt Hans van der Meer, product manager van Microsoft Nederland. "Met het document worden dan behalve de gebruikelijke document-codes ook XML-codes (eXtensible Markup Language) meegestuurd. Hiermee is het dan mogelijk om een gewoon document in een browser in te lezen zonder dat de oorspronkelijke structuur van het bestand verloren gaat."

De nieuwe versie van Office wordt zodanig aangepast dat zowel HTML als het huidige binaire bestandsformaat als standaard gebruikt kunnen worden. Beide bestandsformaten zijn dan volledig uitwisselbaar. Office-documenten die ooit een keer zijn opgeslagen in HTML-formaat kunnen weer probleemloos in Office geopend worden, zonder dat specifieke informatie uit Word of Excel verloren gaat, zoals tabellen of complexe grafieken.

"De nieuwe uitbreidingen zijn specifiek gericht op het gebruik binnen een intranet", zegt Van der Meer. "Ongeacht het platform waar iemand mee werkt, kan hij een tekstdocument of werkvel zonder problemen inlezen. Gewoon in z'n browser als hij geen Office gebruikt." Maar ook het Internet blijft een belangrijk onderdeel. "Het is nu al mogelijk om HTML-bestanden te openen in Word, straks is het ook mogelijk om even gauw online te surfen met Word."

Wat niet met Word mogelijk zal zijn, is het ontwerpen van internetpagina's. "Daar is Frontpage voor gemaakt en dat programma zal dan ook in gebruik blijven als HTML-editor. Het probleem van het integreren van een HTML-editor in Word is dat het programma complex wordt. En dat is niet de bedoeling", verduidelijkt Van der Meer.

Toch zal het nog wel even duren voordat het nieuwe Office-pakket in de winkels ligt.Van der Meer: "Microsoft hanteert een cyclus van zo'n twee jaar bij het uitgeven van nieuwe pakketten. Office 97 is in januari van dit jaar uitgebracht dus vanaf nu gerekend zal het nog wel een jaartje duren voordat een volgende editie verkrijgbaar zal zijn."