Als een van de eerste Nederlandse ISP's introduceerde Het Net eind september twee nieuwe abonnementsvormen: Het Net Standaard en Het Net Regelmatig. Beide maken gebruik van het speciale 06760-inbelnummer voor internet dat door KPN is ingesteld. Providers krijgen hiermee de gelegenheid telefoontikken per bulk in te kopen en een gedeelte van de korting door te berekenen aan de klant.

De nieuwe situatie zou hiermee zowel voor de provider als voor de abonnee voordelig moeten uitpakken, zo belooft Het Net. De 600.000 abonnees kregen een brief waarin hen werd geadviseerd over te stappen naar het nieuwe inbelnummer. Het Net schatte bij introductie in dat bijna iedereen wel de overstap zou maken, omdat er alleen maar voordelen aan de nieuwe abonnementen zouden zijn.

Internetten wordt immers goedkoper, zo belooft Het Net. Op de homepage van de provider knippert al weken een banner met de mededeling: "Nu 20 procent voordeliger internetten met de nieuwe surftarieven van Het Net." Klopt deze claim wel? WebWereld ging op onderzoek uit.

Kleine lettertjes

Wie bij de internetpagina van Het Net doorklikt en de exacte tarieven bekijkt, ziet al direct dat er enkele addertjes onder het gras zitten. Ineens is het niet meer 20 procent goedkoper internetten, maar 20 procent korting op de telefoontikken, zo staat er in kleine lettertjes. Bovendien wordt er – zo geeft de provider eerlijk toe – een vergelijking gemaakt op basis van het BelBasis abonnement van KPN zónder voordeelnummers. De nieuwe 06760-nummers kunnen niet worden ingesteld als voordeelnummer.

KPN maakt geen cijfers openbaar van de verhoudingen tussen BelBasis- en BelPlus-abonnees, maar de ervaring leert dat veel internetters een BelPlus-abonnement hebben en bovendien het inbelnummer hebben ingesteld als voordeelnummer. Dat geeft tien procent korting. Een abonnement op BelPlus is weliswaar duurder dan op BelBasis, maar de tarieven per minuut zijn lager. BelPlus wordt daarom veel gebruikt door internetters.

Uitgaande van de tarieven van KPN en van Het Net, kan iedereen met enig doorzettingsvermogen zelf doorrekenen hoeveel het internetten in de oude situatie (inbellen op een gewoon netnummer) en in de nieuwe (inbellen op het speciale 06760-nummer) kost.

WebWereld ging uit van twee gangbare profielen voor mensen zonder breedbandverbinding: weinig surfen (tien keer inbellen en twee uur in de piekuren, vijf uur in de daluren en drie uur 's nachts of in het weekend) en matig surfen (dertig keer inbellen en vijf uur piek, tien uur dal en vijf uur weekend).

In beide profielen was KPN BelPlus met voordeelnummer het goedkoopst, gevolgd door KPN BelBasis met voordeelnummer en Het Net Standaard. Het Net Regelmatig – waarvoor 8,70 per maand abonnementskosten moeten worden betaald – is in beide gevallen het minst voordelig. Pas als mensen heel veel gaan surfen, wordt Het Net Regelmatig voordeliger dan Het Net Standaard.

Conclusie: abonnees van Het Net kunnen beter alles bij het oude laten en niet de overstap wagen naar de nieuwe, 'voordelige' abonnementen. Het is echter de vraag hoelang de provider abonnees van de oude stempel zal tolereren.