Op de redactie van WebWereld stromen de steunbetuigingen nog altijd binnen, na het nieuws dat websupermarkt MaxFoodMarket er plotseling mee ophoudt. Veel klanten kunnen het maar amper bevatten. "Toen ik het mailtje kreeg, dacht ik dat het een grap was", is een veelgehoorde opmerking.

Voor veel mensen blijkt de internetsupermarkt meer te zijn geweest dan zomaar een webwinkeltje. "Een SCHOK!", zo schrijft de directeur van het Opleiding & Adviescentrum Leiden. "Alsof je een trouwe vriend(in) verliest! Max was onze huisleverancier. Met twee kleine kindertjes en twee werkende echtgenoten was Max onze redding voor de zaterdag."

Een ander stelt: "Dat is zwaar balen zo vlak voor de feestdagen. Wij ouders met drie kinderen deden ongeveer 80 procent van de boodschappen bij Max. Zelfs onze zoon is er naar vernoemd (o, nee die was al geboren voor dat MaxFM er was)."

Boris Veldhuizen van Zanten van WiFi-onderneming HubHop kan het ook maar nauwelijks geloven: "Ik dacht serieus dat iemand me voor de gek hield tot ik het mailtje zelf kreeg. MaxFoodMarket was voor mij ook een goed voorbeeld van hoe de wereld makkelijker en prettiger werd. Dat ze er nu mee ophouden is een verarming voor de consument en een tegenslag voor iedere internetondernemer."

Oranje kratjes

Veel ex-klanten blijken om veel basalere rededenen in hun maag te zitten met de aangekondigde stop. Zij vragen zich namelijk af wat er met de oranje statiegeld-kratjes moet gebeuren. Een lezer van WebWereld weet de oplossing: "Staat er Max Foodmarket op die kratjes? Dan zijn ze geld waard, dat worden collector's items denk ik. Te koop zetten op Ebay is het devies. Ben zeker geïnteresseerd!"

Niet iedereen ziet het verscheiden overigens als 'jammer', 'zwaar balen', 'dieptreurig' of 'eeuwig zonde'. "Niks jammer. Gewoon een heel slecht businessplan, site en dekkingsgraad. Laat De Groot maar eens gewoon gaan werken in een supermarkt. Dan weet ie hoe hard het daar sjouwen is voor elke euro", zo meent een andere lezer.

Sommigen houden de moed erin en hopen op een doorstart. Die kans lijkt vooralsnog bijzonder klein.