Surfnet, een bedrijf uit Utrecht, voorziet in ict-voorzieningen voor hogescholen en universiteiten. Het dynamische Surfnet lichtpad biedt volgens het bedrijf een datastroom aan buiten het reguliere internet om. Dit lichtpad is van tijdelijke duur en kan door de gebruiker aangevraagd worden. Via een 'Optisch Privaat Netwerk' analoog aan Virtual Private Network (VPN). Het is een stelsel van lichtpaden, staat een universiteit in verbinding met een andere. En via de verbinding kunnen bijvoorbeeld onderzoeksresultaten naar supercomputers gestuurd worden. Vooralsnog gaat het om een pilot-dienst, waarvoor nog niet betaald hoeft te worden.

Privé snelweg

De dynamische lichtpaden moeten van tevoren gereserveerd worden via een webapplicatie. "Je reserveert dus je eigen privé snelweg. Je maakt geen gebruik van veel gebruikte routers, maar van een eigen lijn. Je kunt zelf de capaciteit bepalen en wanneer je het nodig heb," aldus een woordvoerder van Surfnet.

Het zou dus kunnen dat als een gebruiker te laat een vebinding bestelt, het niet mogelijk is om de verbinding te krijgen. "In die luxepositie zitten we voorlopig nog niet. Maar als dat voor gaat komen, moeten we kijken of we de capaciteit moeten verhogen."

De woordvoerder denkt ook dat dynamische lichtpaden eventueel aantrekkelijk kunnen zijn voor de gewone consument. "Maar dat gaan wij niet leveren. Een partij gericht op consumenten zoals KPN zou het best eens in die markt kunnen springen."

Surfnet heeft ongeveer 220 lichtpaden onder haar beheer, maar de nieuwere dynamische lichtpaden verschillen met de vaste versie. Een vast lichtpad gaat naar één bestemming, een dynamisch lichtpad kan vanaf een aansluiting naar vele locaties worden opgezet, bijvoorbeeld om vanuit verschillende locaties gebruik te maken van een wetenschappelijk instrument.

Instellingen die dynamische lichtpaden gebruiken voor dataopslag kunnen vanuit meerdere locaties data wegschrijven naar één centraal opslagsysteem. Dynamische lichtpaden kunnen tevens worden ingezet voor gridapplicaties, aan elkaar gekoppelde computers om rekenkracht te bundelen.

De originele statische lichtpaden werden twee jaar geleden uitgestippeld door het bedrijf. Het idee achter de introductie was om het internetverkeer van studenten en medewerkers van onderwijsinstellingen beter te reguleren.