Het Mono-project, waarin een open source implementatie van Microsofts .NET wordt gemaakt, blijft bestaan. SUSE en Xamarin hebben een overeenkomst bereikt om ondersteuning te bieden aan klanten die Mono gebruiken. Daarnaast krijgt Xamarin een permanente licentie voor alle intellectuele eigendomsrechten van Mono.

Niet opnieuw beginnen

In mei van dit jaar ontsloeg Attachmate, de eigenaar van SUSE, nog alle ontwikkelaars die betrokken waren bij Mono. De toekomst van het project was toen onduidelijk, met name voor commerciële gebruikers. Kort daarop startte Miguel de Icaza, die het Mono-project in 2004 begon, al Xamarin. Dat bedrijf zou van de grond af aan beginnen met het ontwikkelen van Mono voor iPhone en Android, inclusief de gesloten delen van de software.

Vanwege de overeenkomst met Attachmate is het niet langer nodig om helemaal opnieuw te beginnen met het maken van de software. De mensen achter Xamarin kunnen nu gewoon de tools aanbieden die zij ooit voor Novell ontwikkeld hebben. Bovendien neemt Xamarin alle lopende supportcontracten over en gaat het bedrijf het open source project beheren.

Continuïteit

Ronald de Jong, vp Sales bij de Europese vestiging van SUSE, noemt de overeenkomst winst voor SUSE, voor Xamarin maar ook de klanten, gebruikers en community van Mono. Vooral omdat ondersteuning nu gewaarborgd is en Xamarin een succes van het bedrijf kan maken.

“Bovendien is de continuïteit van het beheer van het Mono open source-community project in de capabele handen van de meest actieve voorvechters gegarandeerd", aldus De Jong.

Klanten en community helpen

Ook ceo en mede-oprichter van Xamarin Nat Friedman is erg gelukkig met de overeenkomst. "Xamarin is opgericht met de bedoeling ontwikkelaars het beste platform ter wereld te bieden voor mobiele ontwikkeling", zegt hij. “We blijven ons inzetten om bestaande en toekomstige klanten, onze partners en de open source-community te helpen."

Xamarin kan door het contract sneller haar producten uitbrengen. Dat is wel nodig ook, zo komt er op het open source front een nieuwe release van programmeertaal C# met asynchroon programmeren ingebouwd, maar ook nieuwe features voor Mac OS X. Op de mobiele platforms komen er in ieder geval updates voor iOS en Android.