Het einde voor het 15 jaar oude Norton Ghost (General Hardware-Oriented System Transfer) is begin deze maand ingegaan, en vantevoren aangekondigd in een forumpost. De laatste dag waarop het beheerpakket voor systeemimages nog officieel werd verkocht door Symantec, was 30 april dit jaar. "Norton Ghost heeft vele jaren een erg loyale groep volgelingen gehad. Dus waarom het discontinueren?", vraagt communitymanager Tony Weiss van Symantec in de end-of-life mededeling.

Overlap

"In de loop van de jaren zijn sleutelfuncties van Norton Ghost, zoals back-up en recovery, opgenomen in andere Norton-producten." Het bestaan van die andere beheertools heeft er toe geleid dat Symantec het oorspronkelijke imaging-pakket laat vallen. Er komt geen versie van Norton Ghost die compatibel is met Windows 8.

"Het proberen te installeren of gebruiken van Norton Ghost op Windows 8 kan leiden tot onverwachte resultaten, zoals incomplete images", waarschuwt Weiss. De software is nog wel "volledig compatibel met de platformen Windows XP (SP3), Windows Vista en Windows 7". De huidige versie 15 stamt van april 2010. Sindsdien hebben gebruikers zich herhaaldelijk afgevraagd, en aan leverancier Symantec gevraagd, of er nog een nieuwe versie in de maak was.

Opvolging

Gebruikers die een volledige disk-imaging oplossing willen, worden door Symantec doorverwezen naar het alternatief System Recovery 2013. Volgens de leverancier is dat pakket krachtiger dan het nu geschrapte Ghost, en populair bij kleine én grote organisaties. De forumpost over het beëindigen van de imaging-tool biedt links naar proefversies van de huidige System Recovery-versie, die een geldigheid van 60 dagen hebben.